Decemberi égbolt − 2013

Bár az ISON-tól kénytelenek vagyunk könnyes búcsút venni, ugyanis a jelek szerint maradványa is szétporladt, nem múlik el a december üstökös nélkül, mivel a Lovejoy némiképp halványabban ugyan, de kitűnően észlelhető lesz egész hónapban.

Decemberi égbolt − 2013

A bolygók közül a Merkúr a hónap első harmadában lesz észlelhető napkelte előtt a keleti égen, ezt követően azonban egyre inkább elveszik a hajnali fényben. A Vénusz továbbra is kiválóan látható kora esténként a délnyugati égen. December 10-én lesz a legfényesebb, –4,7 magnitúdós, ezt követően lassan halványodni kezd. Mars éjfél előtt kel, és a délkelet-dél felé látszik, fényessége pedig 0,8 magnitúdóra nő.

A Jupiter egész éjszaka látható az Ikrek csillagképben, és –2,6 magnitúdós fényességével az esti ég egyik legfeltűnőbb égiteste. 2014. január 5-én kerül oppozícióba a Nappal, így a következő hónapokban lehet a legjobban megfigyelni. Kedvező láthatóságának köszönhetően kisebb távcsövekkel is megfigyelhetővé válnak a felhőzet sávjai és a különleges időjárási események. A Szaturnusz napkelte előtt látszik a délkeleti égen, a Mérleg csillagképben, fényessége 0,5 magnitúdó. Az Uránusz éjfél körül nyugszik, addig pedig a Halakban látható. A Neptunusz szintén késő estig figyelhető meg a Vízöntő csillagképben.

A legjobban várt decemberi látványosság sajnálatos módon elmarad, mivel az ISON-üstökös maradványa, amely túlélte a november 28-i napközelséget, a kezdeti biztató felfényesedést követően az elmúlt napok folyamán teljesen szétporladt. Mostanra már csak egy nagyon halvány, diffúz felhő maradt belőle, amely szabad szemmel nem lesz észlelhető, és valószínűleg távcsővel is alig, mire december 6. után biztonsággal lehet keresni. A Naprendszer hajnalán keletkezett égitest kétségkívül izgalmas napokat okozott az eseményeket követők számára, a példátlan észlelési kampány tudományos eredményeinek kiértékelése pedig csak most kezdődik, így várhatóan a jövőben is hallhatunk még érdekes fejleményeket az ISON-nal kapcsolatban. (Hogy hogyan is zajlott a napközelség, arról bővebb, képekkel is ellátott olvasnivaló itt található.)

Ennek ellenére sem maradunk szabadszemes üstökös nélkül decemberre, hiszen az idén szeptemberben felfedezett C/2013 R1 (Lovejoy) jelenleg már 4−5 magnitúdó fényességű, és gyakorlatilag egész este látható az Ökörhajcsár, majd a Hercules csillagképben. A kinézetét tekintve kifejezetten zöldes árnyalatú égitest napközelségét december 22-én éri el, ekkor 0,81 csillagászati egységre lesz központi csillagunktól. Alább egy észlelést segítő térkép, illetve Damian Peach szenzációs felvétele látható a Lovejoy-üstökösről.

Forrás: mcse.hu

A Lovejoy-üstökös 2013. november 25-én: az égitesttől balra az M63 spirálgalaxis látható (Damian Peach felvétele)

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward