Decemberi égbolt ‒ 2012

Az idei karácsony a Jupiter jegyében telik: december 26-án éjszaka a bolygó együttállásba kerül a Holddal, 27-én pedig egyszerre két saját holdja is átvonul a gázóriás előtt.

Decemberi égbolt ‒ 2012

A Merkúr főként a hónap első felében észlelhető, hajnalonta viszonylag magasan látszik a délkeleti égen. A Vénusz szintén a hajnali órákban látszik a keleti égbolton, fényessége -4 magnitúdó körüli. A Mars két órával a Nap után nyugszik, esténként a délkeleti ég alján látható. A Jupiter egész éjjel látszik a Bika csillagképben, fényessége -2,8m körül alakul. A Szaturnusz kora hajnalban észlelhető a Szűz, majd a Mérleg csillagkép környékén. Az Uránusz és Neptunusz decemberben az esti órákban látható, előbbi a Halak, utóbbi a Vízöntő csillagképben.

December 9-én kora hajnalban a délkeleti égen közel egy vonalba kerül egymással a Merkúr, a Vénusz, a Szaturnusz és a Hold, karácsony másnapján, december 26-án pedig a Jupiter kerül rendkívül közel a majdnem teliholdhoz. A bolygó éjjel kettőkor mindössze egy fokra északra látszik majd a Holdtól, és a jelentős fényességkülönbség ellenére az együttállás szabad szemmel is kitűnően látható lesz. December 27-én szintén érdemes lesz a Jupitert figyelni, mivel a délutáni-esti órákban két holdja is átvonul a bolygó előtt. 17:32 és 17:50 között egyszerre mindkét égitest, az Io és a Ganümédész árnyéka is észlelhető lesz az óriásbolygó felhőrétegén.

A hónapban két meteorraj lesz észlelhető. Az Ikrek csillagképből kiinduló, rendkívül látványos Geminidák óránként 50‒60 meteort produkál. A (3200) Phaeton nevű, földközeli aszteroidából származó raj maximuma december 15-én hajnali 2 és 4 óra között várható. A másik raj, az Ursidák maximumát december 23-án hajnali háromra jósolják a szakértők. Ez ugyan kevéssé nagy számban, de időnként igen fényes meteorokat vonultat fel, amelyek a Nagy- és Kisgöncöl irányából érkeznek.

Forrás: [link target="_blank" href="http://www.mcse.hu"]mcse.hu

[/link]

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward