Shop menü

DECEMBERI ÉGBOLT

Teljes holdfogyatkozás, meteorraj, üstökös: lesz mit nézni ebben a hónapban!
Jools _
Jools _
Decemberi égbolt

Termékeny volt az elmúlt pár hét csillagászati és űrkutatási szempontból, és az év hátralevő napjaiban, amennyiben az időjárás is egyetért, szabad szemmel is megfigyelhetünk néhány igen érdekes jelenséget. December 10-én teljes holdfogyatkozás lesz, Magyarországról ugyan csak részben látható, mivel holdkeltekor a Hold már teljesen árnyékban lesz, de mindenképp érdemes megnézni, mivel a következő teljes fogyatkozásig 2014 áprilisáig várnunk kell. A fogyatkozást teljes egészében Ázsia, Ausztrália, a Csendes-óceán és Alaszka lakói követhetik nyomon.

A félárnyék első érintése 12:33-kor következik be, és több mint egy óra kell, hogy elnyelje a holdkorongot. Az árnyék 13:45-kor jelenik meg égi kísérőnkön. A Hold a Föld árnyékát a déli széle közelében metszi, így elég hosszú idő, 1 óra 20 perc múlva, 15:06-kor következik be a totalitás. Röpke ötven perc elteltével, 15:57-kor kezd kibukkanni a holdkorong az árnyékból, és 17:17-kor hagyja el azt. A félárnyék viszont csak 18:30-kor vonul el a Hold korongjáról. A totalitás 51 perc 8 másodperc hosszan tart. A Hold Magyarországon 15:48-kor kel, tehát akkortól érdemes figyelni az észak-keleti eget.

December 7-e és 17-e között érkezik az idei év legszaporább meteorraja, a Geminidák. Maximumát december 14-re várják, 120 meteorral óránként, de az erős holdfény miatt a halványabb rajtagok sajnos nem lesznek észlelhetők.

Galéria megnyitása

A 2009 augusztusában felfedezett Garradd-üstökös (C/2009 P1) december 23-án lesz legközelebb a Naphoz, és ebben a hónapban éri el maximális fényességét is. A tiszta éjszakák látványos égitestje lesz, amint észak felé halad a Herkules csillagképben.

Forrás: mcse.hu

 

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére