Dali lapka köré épülő mobil Athlon processzorok az AMD-től

A két új APU egység néhány napja mutatkozott be – pont akkor, amikor szinte mindenki a RYZEN 4000-es mobil APU-kra koncentrált.

Dali lapka köré épülő mobil Athlon processzorok az AMD-től

Az AMD nemrégiben mutatta be legújabb RYZEN sorozatú mobil APU egységeit, amelyek igen ütőképes megoldásoknak ígérkeznek, valamint a piac első olyan HEDT processzoráról is lehullott a lepel, amely 64 maggal és 128 szállal utasítja maga mögé a konkurencia összes kliens- és HEDT piaci megoldását. Akkoriban egyéb processzorok is bemutatkoztak, amelyek nem kaptak túl nagy figyelmet, így át is siklottak a radar alatt: ezek nem mások, mint a ZEN architektúra köré épülő Athlon 3000-es Gold és Silver processzorok, vagyis inkább APU egységek.

Galéria megnyitása

Az új család egyelőre még csak két tagot számlál, amelyek az Athlon Gold 3150U, illetve az Athlon Silver 3050U jelölést viselik. Ezek az újdonságok a Pentium Gold 5000U és a Pentium Silver modellek ellen szállnak harcba a piacon – előbbiek a Whiskey Lake, utóbbiak pedig a Gemini Lake Refresh sorozatba tartoznak. A friss APU egységek lényegében a vékony noteszgépekben, a konvertibilis megoldásokban, valamint akár a 64-bites Windows operációs rendszert futtató táblákban is feltűnhetnek a nem is oly távoli jövőben.

Galéria megnyitása

A Dali lapka köré épülő APU egységek processzormagjai a ZEN architektúrát használják, míg az iGPU a Radeon VEGA dizájn köré épül. Az Athlon Gold 3150U két maggal és négy szállal gazdálkodik, méghozzá 2,4 GHz-es alap- és 3,3 GHz-es boost órajelen. Ezzel szemben az Athlon Silver 3050U már csak két maggal és két szállal rendelkezik, amelyek 2,3 GHz-es alap és 3,2 GHz-es boost órajelet alkalmazhatnak. Mindkét esetben 4 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótárat kapunk, a processzormagok pedig szokás szerint 2 x 512 KB-nyi másodszintű gyorsítótárral dolgozhatak.

Galéria megnyitása
Galéria megnyitása

Az iGPU természetesen nem egyforma, hiszen a 3150U esetében egy 192 stream egységgel ellátott Radeon VEGA 3-as megoldás teljesít szolgálatot a fedélzeten, amely 1 GHz-es órajelen ketyeg, míg a 3050U már csak egy 128 stream egységgel ellátott megoldást kapott, ami cserébe picivel magasabb, 1,1 GHz-es órajelen üzemelhet.

Galéria megnyitása

A 15 W-os TDP kerettel rendelkező Athlon 3000-es mobil APU egységek rövidesen megjelenhetnek a piacon. A belsős mérések szerint teljesítményük igen versenyképes lesz, de a végső verdiktet majd az első független tesztek mondják ki.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap