Bemutatkozott a világ első 64 maggal ellátott HEDT processzora

Most már minden fontos információ napvilágot látott az újdonsággal kapcsolatban, amely február folyamán jelenik meg kereskedelmi forgalomban – és nem lesz olcsó.

Bemutatkozott a világ első 64 maggal ellátott HEDT processzora

Az AMD még tavaly adott ízelítőt abból, mi várható a harmadik generációs RYZEN Threadripper processzorok frontján, amelyek a HEDT piacot vették célba. Korábban két modell, a TR 3970X és a TR 3960X már elrajtolt, ám akkoriban még csak sejthető volt, hogyan néz majd ki a csúcskategóriás kínálat. Most végre minden fontos információról lehullott a lepel, így már tudható, hogy a TR 3990X lényegében az EPYC 7702P típusú szerverprocesszor alapjaira épül, de természetesen karcsúsításon esik át mind memóriatámogatás, mint funkcionalitás terén annak érdekében, hogy ne ronthassa üzleti társának eladásait.

Galéria megnyitása

A TR 3990X igazából egy kellemes meglepetés, hiszen órajelek terén sokkal többet kínál, mint azt előre sejthettük: az EPYC 7702P-hez képest érezhetően magasabb órajeleket állítottak be, az összes magra érvényes Turbo Core órajel azonban még nem látott napvilágot. Utóbbi jó eséllyel 3-3,3 GHz körül helyezkedik majd el. A TDP viszont természetesen magasabb, mint az említett szerverprocesszor esetében, hiszen 280 W-os értéket képvisel, de a magasabb órajelek miatt ezen kár is csodálkozni.

Az új jövevény teljesítményével kapcsolatban egyelőre még csak információmorzsák állnak rendelkezésre, konkrét tesztek sajnos nem, de a helyzet február 7-én mindenképpen változni fog, ugyanis ekkor jelenik meg az új processzor kereskedelmi forgalomban, így az első hivatalos tesztek is ekkor láthatnak napvilágot. Annyit azért elárultak a vállalat illetékesei, hogy CineBench R20 teszt alatt nagyjából 25 000 pontos eredmény elérésére lesz képes a 64 maggal ellátott CPU szörnyeteg, ami tisztességes előrelépés a TR 3970X teljesítményéhez képest – utóbbi modell csak 17 000 pont körüli teljesítményre képes.

Galéria megnyitása

A 3990 dolláros processzor esetében az AMD szerint érdemes lesz odafigyelni arra, hogy processzormagonként legalább 1 GB-nyi rendszermemória álljon rendelkezésre, de a 2 GB-nyi még jobb, ugyanis ezáltal jobb lesz a teljesítmény skálázódása. A processzor gyárilag DDR4-3200 MHz-es memóriamodulokat támogat, ám ennél magasabb órajelen ketyegő modulokat is lehet vele használni, ám ez már tuningnak számít, így némi szerencse is kell hozzá, hogy stabilan működjön a rendszer.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap