Megjelentek a RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU egységek

A 15 és 45 W-os kivitelben érkező APU egységeknél monolitikus felépítést alkalmazott a gyártó, a 7 nm-es csíkszélesség pedig elég sokat hozott a konyhára.

Megjelentek a RYZEN 4000-es sorozatú mobil APU egységek

Az AMD idén is a CES-re időzítette a legújabb mobil APU egységek rajtját, csak úgy, mint tavaly, azaz a vállalat látszólag hagyományt teremtett, amire érdemes lesz odafigyelni. A rajt persze most még csak formális, vagyis az újdonságokkal felszerelt noteszgépek majd csak hónapok múlva kezdenek megjelenni kereskedelmi forgalomban, de azért a CES alkalmával már kapunk némi ízelítőt abból is, nagyjából mire számíthatunk.

Galéria megnyitása

Az új mobil APU egységek meglehetősen különlegesek, hiszen az eddigi generációkhoz képest új utakon járnak. Az újdonságok között 15 W-os és 45 W-os TDP kerettel gazdálkodó megoldásokat találunk, valamint egy 35 W-os TDP kerettel rendelkező, eredetileg 45 W-os különlegesség is szerepel a felhozatalban, amit az elkövetkező 6 hónapban csak és kizárólag az ASUS használhat, hiszen a gyártó exkluzivitást kapott.

Galéria megnyitása

A Renoir kódnévre keresztelt APU egységek a korábbi várakozásoknak megfelelően természetesen ZEN 2 alapú processzormagokat és VEGA alapú iGPU-t kaptak, ám a felépítés most kissé más. Ezúttal nincs külön 14 nm-es I/O lapka, illetve processzormagokat tartalmazó 7 nm-es külön chiplet sem, hiszen a dizájn egyetlen monolitikus chip formájában érkezik, vagyis minden komponens 7 nm-es csíkszélességgel készül és ugyanazon a lapkán foglal helyet. Az új mobil APU egységek esetében 8 magnál és 16 szálnál tetőzik a kínálat, ami hatalmas előrelépés a korábbi generációhoz képest, az iGPU esetében azonban 11-ről 8-ra csökken a CU tömbök száma, ami nagy érvágásnak tűnik, de valójában nem az.

Méghozzá azért nem, mert a 8 CU tömb az aktuális gyártástechnológia miatt jobb teljesítmény ad, mint a korábbi 11 CU tömbös felépítés, hála a jelentősen magasabb iGPU boost órajelnek. Az új Vega iGPU egy továbbfejlesztett változat, amit 7 nm-es csíkszélességre optimalizáltak, így energiahatékonyság és órajel terén egyaránt előrelépést hozott, így fordulhat elő, hogy a hárommal kevesebb CU tömb ellenére mégis jobb a teljesítmény.

Galéria megnyitása

Gyakorlatilag mind a 45 W-os „H”, mind pedig a 15 W-os „U” sorozatú mobil APU egységek ugyanarra lapkára épülnek, ám a tényleges felszereltség terén már lesznek különbségek közöttük. CPU terén továbbra is a szokásos két CCX tömbös felépítést találjuk, ahol két darab négymagos tömb adja a nyolcmagos felépítést, ezek között természetesen az Infinity Fabric teremt kapcsolatot.

Az L3 Cache mérete azonban már csak 4 MB az egyes CCX tömbök esetében, így összesen maximum 8 MB-nyi megosztott harmadszintű gyorsítótár állhat rendelkezésre – ez pont fele annak, amit az asztali vonalon megszokhattunk.

Galéria megnyitása

Memória-támogatás terén mindegyik új APU az LPDDR4X szabványt használja, a maximális memória-kapacitás 64 GB lehet, viszont az Infinity Fabric már nincs a memória-órajelhez kapcsolva. Ennek az újításnak köszönhetően üresjáratban még energiatakarékosabb lett a dizájn, hiszen még több összetevőt lehet lekapcsolni. Az AMD szerint a memória-órajel és az Infinity-Fabric órajel szétválasztása a monolitikus felépítés miatt még egyszerűbbnek bizonyult – és itt a CPU és a GPU egyaránt használja a rendszermemóriát.

Fontos változás, hogy a lapka egyes részein sikerült 80%-kal csökkenteni a ki- és bekapcsolás közötti késleltetést, így a különböző komponenseket úgy lehet leválasztani a lapkáról üresjáratban, hogy a rendszer továbbra is reszponzív marad, amennyiben szükség van rá. A korábbi dizájn esetében egyes komponenseknek egyszerűen aktívaknak kellett maradniuk a kellő reszponzivitás érdekében, ami az energiahatékonyságot mindenképpen ronthatta.

A 15 W-os TDP keretet használó RYZEN mobil APU egységek, amelyek az „U” sorozatot erősítik, az előző generációhoz képest kétszer jobb teljesítmény/watt aránnyal rendelkeznek, ami annak köszönhető, hogy a processzormagok száma duplájára nőtt, a TDP keret nem változott, az órajeleket pedig magasan tartják. Ez az AMD szerint a 30%-os hatásfok-növekedésnek köszönhető, ami a CPU magok és a SoC dizájnjából fakad, a fejlettebb csíkszélesség pedig 70%-ot hoz a konyhára.

A SoC összességében 20%-kal kevesebbet fogyaszt ugyanazon az órajelen, mint a korábbi megoldások, vagyis bőven van mozgástér a magasabb órajelek bevetésére. A 15 W-os TDP keret egyébként konfigurálható, a cTDP mozgástér pedig 12 és 25 W között helyezkedik el, így az adott OEM partner saját igényeire szabhatja az új APU egységeket. A 15 W-os kínálat az alábbiakban látható:

Galéria megnyitása

A 15 W-os APU egységek mellett 45 W-os modellek is forgalomba kerülnek, ám ezekből már kevesebb készül: eleinte csak háromféle dizájn közül lehet választani. Ráadásul a háromból egy, a „HS” sorozatú verzió egy exkluzív megoldás lesz, ami hat hónapon keresztül csak az ASUS számára érhető el – ez a 45 W-os példány teljesítményét hozza, de csak 35 W-os TDP kerettel bír.

A „H” sorozatú megoldások esetében furcsaság, hogy az iGPU csak maximum 7 CU tömböt tartalmaz, aminek valószínűleg az az oka, hogy később jönnek RYZEN 9-es sorozatú modellek is, amelyek teljes értékű iGPU-t kapnak, valamint várhatóan magasabb órajelen is ketyegnek, mint az aktuális széria tagjai. A 45 W-os TDP kerettel rendelkező APU egységek egyébként boost órajel használatakor egészen 54 W-os TDP keretig merészkedhetnek majd.

Az exkluzív APU egységnél használt 35 W-os TDP keretet egyébként a normál 4800H esetében is aktiválni lehet, így ugyanazt a teljesítményt érheti el az adott noteszgép, viszont az „S” jelölést nem lehet odabiggyeszteni a névbe, az ugyanis az ASUS kiváltsága marad egy ideig. Nincs kizárva, hogy az ASUS a legjobb lapkákra szeretett volna szert tenni feszültség, fogyasztás és szivárgási áram terén, ezért exkluzivitást kért bizonyos feltételek mellett, ám ha ez lejár, a többi partner is megkaphatja a RYZEN 7 4800HS modellt.

Galéria megnyitása

A „H” sorozat tagjainál említést kell tennünk még egy érdekességről, ami nem más, mint a SmartShift. Itt lényegében arról van szó, hogy mivel a „H” sorozatú APU egységek mindegyike mellé kerül majd egy dGPU is, így a SmartShift feladata, hogy elossza a CPU és a dGPU között azt a teljesítménybüdzsét, amelyből az adott noteszgép gazdálkodhat, méghozzá attól függően, hogy az aktuális terhelésforma alkalmával CPU vagy a dGPU igényel-e több teljesítményt. Az új funkció jóvoltából a Division 2 alatt 10%-kal javul az átlagos FPS értéke, a Cinebench R20 pedig 12%-kal gyorsul, vagyis van létjogosultsága a szolgáltatásnak. Ehhez persze AMD CPU-ra és AMD dGPU-ra van szükség az adott rendszerben, ahogy az a fenti ábrából is kiderül.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A „H” sorozatú APU egységek várhatóan versenyképesek lesznek mind ár, mind pedig teljesítmény tekintetében az Intel azonos kategóriájú megoldásaival szemben. A zászlóshajónak számító 9980HK-hoz képest a RYZEN család megfelelő tagjai a legtöbb területen jobbnak bizonyulnak majd, azaz egyszálas és többszálas terhelés, valamint iGPU teljesítmény terén egyaránt feléjük billenhet a mérleg nyelve, viszont árazás terén a 9980HK egy teljesen más ligában játszik, hiszen jóval drágább, mint az AMD megoldásai, így az AMD ár/teljesítmény arány terén is borsot törhet az Intel orra alá. És egyéb modellekkel szemben is jól teljesítenek majd az újdonságok, ahogy az a fenti galériából is kiderül.

A RYZEN 4000-es sorozatú APU egységek idén száznál is több noteszgép fedélzetén kaphatnak helyet, az első példányok pedig már ebben a negyedévben meg is jelenhetnek. Egyes modellek márciusban, áprilisban és májusban érkeznek, valamint a második negyedév végén is megjelenhet néhány új konfiguráció, így összességében elegendő RYZEN 4000 alapú notebook kerülhet forgalomba. Árakról egyelőre nem esett szó, de ami késik, nem múlik.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap