Daganatos sejtekre érzékeny sebészszemüveg készül

A daganatok sebészeti eltávolítása során gyakran problémát jelent annak megállapítása, hogy meddig tart a tumor és hol kezdődik az egészséges szövet. Egy újfajta videószemüveg azonban megoldást jelenthet a gondra.

Daganatos sejtekre érzékeny sebészszemüveg készül

A Washington Egyetem orvosi karának kutatói kifejlesztettek egy olyan szemüveget, amelyen át nézve kéken ragyognak a daganatos sejtek. Az eszköz óriási segítséget jelenthet a sebészeknek a tumorok minél tökéletesebb eltávolításában és az egészséges szövetek megóvásában. A szemüveget hétfőn először egy élesben zajló műtéten is használták, és a jelek szerint kiválóan működik. (A lenti kép jobb oldalán egy eltávolított daganatos nyirokmirigy látható, ahogy a szemüveg megjeleníti.)

A rákos sejteket többnyire még nagy nagyítás mellett is nehéz azonosítani, így a műtétek során komoly gondokat jelent a tumor pontos határainak megállapítása. Jelenleg ezt úgy oldják meg, hogy a sebész eltávolítja az egyértelműen daganatos részeket, illetve a szomszédos szövetekből is mintát vesz, majd ezeket a laborba küldi. Ott mikroszkóp alatt megvizsgálják a mintákat, és ha a környező részeken is rákos sejteket azonosítanak, leggyakrabban újabb műtét javasolnak, és kezdődhet az egész elölről.

Az egyelőre fejlesztés alatt álló szemüveg viszont azzal kecsegtet, hogy a segítségével egyetlen feltáró műtéttel eltávolíthatóvá válhat az adott testtájon található összes daganatos sejt, így nem kell további megterhelő procedúráknak kitenni a szervezetet. Julie Margenthaler, a szemüveget tényleges emberi műtéten elsőként tesztelő sebész elmondása szerint minden szempontból óriási eredmény lenne, ha egyetlen műtéttel garantálni lehetne a sikert. Az emlődaganatok eltávolítása után például az esetek 20−25 százalékában további sebészeti beavatkozásokra van szükség, mert elsőre nem sikerül minden rákos szövetet kiemelni.

Maga a technológia úgy működik, hogy egy molekuláris ágenst juttatnak be a műtéti területre, amely a daganatos sejtekhez kapcsolódik, fluoreszkáló címkékkel látva el ezeket. Ezek a címkék válnak aztán láthatóvá a sebész által viselt videószemüveg kijelzőjén. A módszerrel akár 1 milliméter átmérőjű daganatos sejtcsoportok is megjeleníthetők, amelyek normális esetben valószínűleg elkerülnék a sebész figyelmét.

Az egereken végzett első kísérletek során a fejlesztők egy FDA által már engedélyezett kontrasztanyagot, az indocianin-zöldet alkalmazták a daganatos sejtek megjelölésére, a kutatócsoport tagjai azonban egy másik anyaggal is kísérleteznek, amely hosszabb ideig képes kapcsolódni az érintett sejtekhez, így komplikáltabb, elhúzódó műtétek során könnyebben alkalmazható lehet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward