Cukornád táplálja az új kubai erőművet

Cukornád táplálja az új kubai erőművet

Kuba megnyitja első cukornáddal táplált villamos erőművét, jelentették be csütörtökön. Az ország energiaigényének 30 százalékát remélik ilyen módon fedezni.

Az erőmű 400 kilométerre Havannától keletre, Ciego de Avila tartományban épül, és a nádcukorgyártás során keletkezett növényi hulladékot, valamint faanyagok, főként az átokmimóza nevű cserjeféle szolgál majd üzemanyagául. Ez utóbbi a kubai erdők leggyakoribb bozótalkotó cserjéje. Dísznövényként hozták be az országba, de a 18. század végére mindenütt meghonosodott. A fantasztikus gyorsasággal terjedő, magról és sarjról egyaránt jól újuló, egyébként dekoratív cserje állományait felégetéssel sem sikerül visszaszorítani, sőt így még rohamosabban terjeszkedik. Belőle jó minőségű faszén készül, amely évek óta Kuba egyik fontos exportcikke.

Az elsődleges cél a cukorgyárak energiaellátásának biztosítása lesz, mondta el Angel Mendez, az Azcuba cukorvállalat képviselője. A cukorgyártás és az energiatermelés párhuzamos növekedésének megindulását várják a beruházástól, amely előbb-utóbb az ország harmadát is képes lesz ellátni energiával.

Kuba 2005-ben kezdte meg energiahálózatának bővítését és modernizálását, a 2009-es gazdasági válság azonban visszafogta a fejlesztéseket. A most lassacskán újra beinduló terv szerint új generátorokat telepítenek, valamint lecserélik az elavult berendezéseket és felújítják a távvezeték-hálózatot.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward