Csúcstechnológiás hajkefeként működik a macskák nyelve

A macskatartás annyiban jóval kényelmesebb a kutyatartásnál, hogy a cicákat csak a legritkább esetben kell fürdetni. Ez pedig annak köszönhető, hogy nyelvük minden ember alkotta tisztítóeszköznél hatékonyabban képes tisztán tartani az állatok szőrét.

Csúcstechnológiás hajkefeként működik a macskák nyelve

A Georgia Tech biológiai mozgásokra szakosodott kutatói nemrégiben minden eddiginél részletesebben vizsgálták meg a macskák tisztálkodási szokásait. A kutatás során nagysebességű kamerákkal rögzítették a nyelv mozgását, és a felvételt elemezve megállapították, hogy a tisztálkodás, amelyet a macskák nyelvén található apró keratintüskék tesznek olyan hatékonnyá, négy fázisra bontható.

A szakértők a tüskéket közelről is megvizsgálták, és kiderítették, hogy azok üregesek és egyik oldalukról nyitottak, és enyhén a torok felé hajlanak. Ez a szerkezet és pozíció lehetővé teszi, hogy felteljenek kis mennyiségű nyállal. Az összes keratintüske együttesen nagyjából annyi nyálat tudni befogadni, ami egy szemcseppentő egy cseppjének tizedét teszi ki.

Amikor a macska tisztálkodik, maximálisan kiaknázza a tüskék szerkezeti sajátosságait. A nyelv először kinyúlik a szájból. Majd oldalirányba kilapul, amitől a tüskék megmerevednek, és merőlegessé válnak a nyelvhez képest. A macska ekkor nyal bele a szőrbe, az üreges tüskékben lévő nyálat felkenve arra. Végül az állat visszahúzza nyelvét, a tüskék megdőlnek, és ismét feltelnek nyállal.

A szakértők a folyamat megfigyelése után 3D nyomtatóval legyártottak egy olyan kefét, amely a macskák nyelvén látható tüskékhez hasonló szerkezetű szőrökből áll, és az eszköz a kísérletek alapján kiválóan alkalmas a szőrös állatok és különféle mesterséges felüleletektisztogatására, illetve folyadékkal való bevonására. Utóbbi megoldása pedig sok esetben komoly mérnöki problémát jelent, hangsúlyozzák a kutatók, így a macskák nyelvének másolásával készült kefék számos területen használhatók lehetnek a jövőben.

Az állatok többsége a felületi feszültséget kiaknázva képes a folyadékokat egyik helyről másikra juttatatni. A kutyák például úgy isznak, hogy gyors lefetyeléssel egy vízoszlopot kreálnak, amelyet aztán beszippantanak a szájukba. A macskák szintén élnek ezzel a trükkel, de ahogy a mostani kutatásból kiderült, nekik egy másik módszerük is van, amely segít nekik a folyadékok mozgatásában.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap