Csökkent az AMD x86-os processzorpiaci részesedése

Az x86-os piac szállítási mutatói is romlottak: mind éves, mind pedig negyedéves szinten csökkenés figyelhető meg.

Csökkent az AMD x86-os processzorpiaci részesedése

Az x86-os processzorpiac harmadik negyedéves statisztikái napvilágot láttak, így most képet kaphatunk róla, hogyan teljesített a piac, illetve az is kiderül, hogy a két legnagyobb szereplő piaci részesedése pontosan hogyan alakult.

Csökkenő forgalom az x86-os processzorok piacán

A Mercury Research adatai szerint az x86-os processzorok piacán szállítási mutató tekintetében mind éves, mind pedig negyedéves szinten csökkenést figyelhettünk meg. A harmadik negyedévben elért eredmény az előző negyedévhez képest 4%-kal, az előző év azonos időszakához képest pedig 8,6%-kal lett alacsonyabb, ami egyáltalán nem jó hír. Az eredmény azért is furcsa, mert az év harmadik negyedéve rendszerint erősebbnek szokott mutatkozni a második negyedévnél, ám most, hogy a PC piac gyengélkedik, talán nem meglepő a piac teljesítménye. Persze a végeredményre az is hatással lehetett, hogy sokan megvárták a Windows 8 érkezését, és csak az új operációs rendszer megjelenése után ejtették meg az esedékes hardverfrissítést.

A táblák is szerepet játszottak az eredmények nem túl fényes alakulásában

Ezzel együtt a táblák is rontották a PC piac forgalmát, hiszen a táblák manapság slágertermékeknek minősülnek, amelyek iránt egyre komolyabb érdeklődés mutatkozik a vásárlók részéről. Az IDG News adatai szerint a harmadik negyedév folyamán 49,5%-kal több táblát szállítottak le világszerte, mint az elmúlt év azonos időszakában. Érdekes módon negyedéves szinten csak 6,7%-os növekedés mutatkozott ebben a szegmensben. 

Processzorpiaci részesedés: az Intel növelni tudta az előnyét

A kis kitérő után nézzük, hogyan teljesített az Intel és az AMD az x86-os központi egységek szegmensében. Az AMD a harmadik negyedév folyamán 16,1%-os részesedésre tett szert, ami az előző év azonos időszakához képest 2,7%-os csökkenést mutat – 2011 harmadik negyedévében még a piac 18,8%-át uralta a vállalat. Ezzel egy időben az Intel az x86-os processzorpiac 83,3%-át tudhatta magáénak, ami az előző év azonos időszakához képest 2,7%-os növekedést jelent. Azzal kapcsolatban nem állnak rendelkezésre adatok, hogy az egyes szegmensekben pontosan hogyan alakultak a piaci részesedések, de az azért tudható, hogy az AMD az asztali processzorok piacán több részesedést veszített, mint a mobil processzorok szegmensében. Ez lehetséges, hogy annak köszönhető, hogy sokan várták a Piledriverre épülő új CPU-kat és APU-kat, amiknek az eladásai csak a negyedik negyedévben jelennek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward