Csillagközi szél

A NASA először analizálta a csillagközi szél „idegen anyagát”. Az IBEX nevű műhold ‒ Csillagközi Határ Felfedező ‒ hidrogén, oxigén, neon és hélium jelenlétét mutatta ki.

Csillagközi szél

A NASA először analizálta a csillagközi szél „idegen anyagát”. Az IBEX nevű műhold ‒ Csillagközi Határ Felfedező ‒ hidrogén, oxigén, neon és hélium jelenlétét mutatta ki, amelyek idősebb csillagok melléktermékeiként kerülhettek a csillagközi térbe. A hélioszféra határterülete a nagy energiájú galaktikus részecskéktől megvéd ugyan, a semlegeseket azonban átengedi, így ezek a Naprendszert átszelve a Föld körül keringő űrszonda érzékelőiig is eljutnak.

Ami az említett atomok arányait illeti: húsz neon atomra 74 oxigén jut, amely jelentős eltérést jelent a Naprendszeren belül megfigyelt 20:111-es neon‒oxigén arányhoz képest. „Naprendszerünk különbözik a szomszédos űrtől, ami két lehetőséget vet fel” ‒ mondta el David McComas, a projekt vezetője. Egyrészt elképzelhető hogy a Naprendszer a galaxis egy oxigénben gazdagabb területén jött létre, mint mostani tartózkodási helye. A másik lehetőség, hogy nagy mennyiségű oxigén van megkötve a csillagközi porban és jégben, amely így nem képes szabadon áramlani az űrben.

Míg az ősrobbanáskor hidrogén és hélium keletkezett, mostanság a csillagok életének végét jelentő szupernova-robbanások szórják szét a nehezebb elemeket ‒ mint a neon és az oxigén ‒ a világegyetemben. Ezek tanulmányozása hozzájárulhat a galaxis múltjára vonatkozó tudásunkhoz.

Az IBEX mérései alapján a csillagközi szél lassabban mozog (84 ezer km/h), mint azt az Ulysses űrszonda megállapította (95 ezer km/h), valamint iránya sem felel meg a korábban mértnek, attól négy fokkal eltér. Mindezen különbségek külön-külön nem tűnnek jelentősnek, de együttes hatásuk már húsz százalékos eltérést jelent a hélioszférára nehezedő csillagközi nyomásban, ennek intenzitása pedig meghatározó a Naprendszer mérete és alakja szempontjából.

A kutatócsoport különösen kíváncsi annak a határrégiónak az összetételére, amely elválasztja a hélioszférát a csillagközi tértől és megvédi a Naprendszert a galaktikus kozmikus sugárzás javától. A Voyager-1 gyakorlatilag bármelyik pillanatban ‒ de pár éven belül bizonyosan ‒ elhagyhatja a Naprendszert, ehhez véve az Ulysses, az IBEX más szondák folyamatos méréseit rövidesen nagyon sok újdonságot tudhatunk meg a minket körülvevő csillagközi térről.

Az eredményeket feldolgozó tanulmányok az Astrophysical Journal oldalain jelentek meg.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward