Csak látszatra kettőscsillag az Albireo

A Gaia űrtávcső adatai alapján egyértelműnek tűnik, hogy a Hattyú csillagkép harmadik legfényesebb csillagának két tagja között nincs gravitációs kapcsolat.

Csak látszatra kettőscsillag az Albireo

Az Albireo, avagy hivatalos nevén a béta Cygni az amatőr csillagászok nagy kedvence, hiszen szabad szemmel egyetlen égitestnek tűnik ugyan, de már a legkisebb távcsővel is látszik, hogy valójában két csillagról van szó. Amelyek ráadásul színükben is látványosan eltérnek: az Albireo A sárgásvörös színű, míg az Albireo B ragyogó kék.

Amikor két csillag ilyen közel látszik egymáshoz az égbolton, mindig felmerül, hogy vajon egyetlen rendszer tagjai, vagy csak látszatra vannak közel, és valójában az egyik jóval a másik mögött van a Földről nézve. Az Albireo esetében nehezíti a helyzet megítélését, hogy a égutóbbi időkig úgy tűnt, hogy mindkét égitest hasonló távolságban, nagyjából 300 fényévre van tőlünk. Rádásul elég kicsinek tűnt az esély, hogy két ennyire fényes csillag csak véletlenül látszódjon egymáshoz közel az égbolton.

A szakértők sokat vitatkoztak a két csillag viszonyán, az utóbbi években azonban az a konszenzus alakult ki, hogy az Albireo tagjai egy laza kettőscsillagot alkotnak, amelyek több tízezer év alatt kerülik meg egymást. A Gaia űrtávcső adatainak köszönhetően azonban úgy tűnik, hogy véglegesen eldőlt a vita, mégpedig a másik irányba: a legfrissebb észlelési információk alapján az Albireo mégsem igazi, gravitációsan kötött kettőscsillag, hanem optikai kettős.

Az Európai Űrügynökség távcsöve részletes térképet készít az égboltról, megfigyelve azon a csillagok színét, fényváltozásait és mozgását is. Ahogy ugyanis a Föld és vele Gaia kering a Nap körül, folyamatosan változik a nézőpont, ahonnan a csillagokra tekintünk, aminek köszönhetően ezek apró ellipsziseket látszanak leírni az égen. Ezen ellipiszisek (parallaxis) méretéből pedig meg lehet határozni a csillagok távolságát.

Galéria megnyitása

A Gaia adatai alapján az Albireo két tagja között tetemes a távolság: az A jelű csillag 328, a B jelű pedig 389 fényévre van tőlünk, vagyis egymástól nagyjából 70 fényévre vannak, így nem lehetnek gravitációsan kötöttek. Azt hihetnénk, hogy ezzel vége is a vitának, azonban nem ez a helyzet. Az Albireo A ugyanis annyira fényes, hogy a Gaiának nehézséget okoz pontos helyzetének nyomon követése, így az adatok kapcsán nagy a bizonytalanság. Akkora bizonytalanságról van szó, hogy az alapján a csillag akár sokkal távolabb is lehet tőlünk, és elég közel eshet a B jelű csillaghoz ahhoz, egy gravitációs rendszert alkossanak.

Szerencsére azonban a Gaia a csillagok valódi mozgását is monitorozza, ahogy azok keringenek a Tejútrendszer közepe körül. Ezen adatok alapján pedig már lehetséges eldönteni a feltett kérdést. Ha ugyanis az Albireo csillagai gravitációsan kötöttek lennének, valódi mozgásuk egyforma lenne, hiszen együtt mozognának az űrön keresztül.

A Gaia mérései szerint viszont nem ez a helyzet: az A csillag évente 0,0167 szögmásodperccel mozdul el déli-délkeleti irányba, míg a B jelű égitest 0,00113 szögmásodperccel mozdul el évente délnyugatra. A csillagoknak tehát sem a valós sebességük, sem mozgásuk iránya nem egyezik, és ezen eredmények kapcsán sokkal kisebb a bizonytalanság, mint a távolság esetében. Az Albireo A és B tehát nem kettőscsillag, csak optikai kettős, ami persze egy cseppet sem teszi kevésbé érdekessé és látványossá tagjait.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap