ChronoZoom ‒ 14 milliárd év egy képernyőn

A ChronoZoom a készítők megfogalmazása szerint nem más, mint az idő dinamikus atlasza, amely virtuális utazásra invitálja a világmindenség története iránt érdeklődőket. 

ChronoZoom ‒ 14 milliárd év egy képernyőn

A Microsoft, a Moszkvai Egyetem és a Berkeley gondozásában megkezdte működését a ChronoZoom nevű projekt, amely a készítők megfogalmazása szerint nem más, mint az idő dinamikus atlasza, amely virtuális utazásra invitálja a világmindenség története iránt érdeklődőket.

Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy egy időszalagon az ősrobbanás korától napjainkig haladhatunk egy csúszka segítségével, kiválasztva a minket leginkább érdeklő kort. Minden nagyobb időszakhoz multimédiás tartalmak kapcsolódnak színes párbeszédablakokban. Áttekinthetjük a világegyetem kezdeteit, az első csillagok létrejöttét, az élet születését, a mezőgazdaság kialakulását vagy éppen a modern világ jellegzetességeit.

A HTML5 nyelvre építkező kezelőfelület grafikusan jeleníti meg az időszakokat, és ezek hosszának megfelelő méretű téglalapok képviselik az egyes korokat. A „szalag” első 80 százalékát ennek megfelelően kizárólag a kozmosz története foglalja el, ezt követően kezdődik a Naprendszer és a Föld időszaka, hogy ennek bal felső sarkában látható az élet kialakulásának és történetének „doboza”, amelyre ráközelítve láthatjuk az aprócska kis területet, amely már az emberi élettel foglalkozik, és egy ezen belüli még kisebb terület koncentrál az emberi történelemre.

Az egyes témákról a videós tartalmakon kívül hanganyagokból, cikkekből és bibliográfiákból is tájékozódhatunk. A szalag egyelőre meglehetősen hiányos, de az alkotók szándéka szerint a ChronoZoom egy nyitott közösségi projekt lesz, amelynek célja a történelem korszakainak vizuális megjelenítése. Az ötlet a történelemóráról mindannyiunk által ismert papír időszalagokon alapul, ennek dinamikus, mindenféle adatokkal bővíthető változatát igyekeznek létrehozni a készítők.

Az oktatási segédanyagként való használaton kívül a készítők nagyobb álmokat is dédelgetnek. Azt remélik, hogy a tudományos közösség is vevő lesz az ötletre, és segít kiegészíteni az egyelőre terjedelmes lyukakat. A felület elviekben a végtelenségig bővíthető, így az elképzelések szerint a jövő ChronoZoomja egy óriási, folyamatosan növekvő adatbázis lesz, amelyre folyamatosan új publikációk, képi és hanganyagok kerülnek fel, létrehozva így az mindenség történelmének lehető legteljesebb és legszínvonalasabb atlaszát.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward