Chromecast Google TV – A legjobb TV okosító, de ennyiért?

Új szintre lépett a Chromecast, a 4K támogatás mellett már mikrofonos távirányítóval és Dolby hangzással kényeztet.

Chromecast Google TV – A legjobb TV okosító, de ennyiért?

87 %
{{ average }} %
Szerzői értékelés
Szerző
87
%
Olvasói értékelés
Olvasó
Olvasói értékelés
{{ average }}
%
{{ average }}
%

A TV mint eszköz, sokat fejlődött az elmúlt évtizedekben, trendek jöttek és mentek, azonban az idő megmutatta számunkra, hogy mi is az, ami igazán fontos. A 3D hatás és az ívelt kijelzős modellek elég hamar kikoptak a kínálatból - elsőre érdekesnek tűntek, hiszen más volt, mint a többi, de valahogy mégsem volt az igazi. Az okostévé azonban jó kezdeményezésnek bizonyult, de sajnos sok gyártó még a mai napig is küzd egy saját rendszer kiépítésével.

A szükség elhozott nekünk egy remek alternatívát, a „TV okosítókat”. Mai alanyunk, a Chromecast Google TV is ebben a kategóriában versenyez, és bátran állíthatom, hogy szerintem az egyik legjobb ilyen eszköz a piacon, habár ez sem tökéletes. 

-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.displayName }}
  • {{ product.description }}
Értékelés ({{ product.ratingCount }})
csak b2b
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
nem elérhető
{{ product.displayName }}

A dobozában megkapjuk magát a Chromecast-ot, amit a TV-hez kell csatlakoztatni, ehhez tartozik egy tápkábel és egy fali adapter - utóbbi USA szabványú, ezért jár mellé EU átalakító is. Végül pedig a nagy újdonság, a távirányító és a hozzá tartozó 2 darab AAA elem. Természetesen kapunk részletes leírást is a termékről, aminek segítségével be tudjuk üzemelni, és a telefonunk is segít majd.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

A Chromecast-ról külsőleg nem érdemes sokat beszélni, hiszen addig a 2 percig fogjuk csak látni, ameddig nem kerül be a TV háta mögé. A távirányító viszont már annál fontosabb, hiszen ezzel fogjuk majd irányítani a tévénket. A vezérlő nagyon szépre sikerült, és az anyagot sem spórolták ki belőle. Jó érzés kézbe fogni, a gombok ellenállása is elegendő, habár az átlagnál nagyobb kezemben egy kicsit aprónak érzem. Itt sajnos a praktikum oltárán áldoztak a dizájn számára.

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Aki szereti a Google termékeinek minimalista formavilágát, az a Google TV távirányítóval is meg lesz elégedve, ugyanis éppen annyi gomb került rá, amennyire szükségünk van. Ezek közé tartozik a 4 irány és 1 OK gomb, vissza és főmenü gomb, egy dedikált Google Asszisztens gomb, némító gomb, YouTube és Netflix gomb, valamint egy kikapcsoló és bemenet választó gomb. Ezeket a gombokat találjuk a távirányitó tetején, amelyek közül a bemeneti gombot, illetve a YouTube gombot később akár személyre is tudjuk szabni. Itt azonban nem ér véget a történet, ugyanis az eszköz oldalán találjuk a hangerő szabályozó gombokat, akárcsak egy mobilnál - nekem ez elsőre szokatlan volt, de amint hozzászoktam nagyon praktikusnak bizonyult.

Lehet, hogy ennyiért elsőre soknak tűnhet ez az eszköz, azonban már maga a távirányító is bebizonyítja, hogy itt bizony nem spóroltak semmivel. A dedikált Google Asszisztens gombunk miatt ugyanis mikrofont is kapott a távirányító, aminek segítségével a hangunkkal is elindíthatjuk a kedvenc sorozatunk adott részét, kérhetünk időjárásjelentést, vagy megtudhatunk pár érdekes tényt a világról. Itt azonban nem áll meg a történet, ugyanis a távkapcsolót akkor is használhatjuk, ha a TV ki van kapcsolva. Például a távirányítónkkal is lekapcsolhatjuk az okos lámpánkat, vagy irányíthatjuk egyéb IoT eszközeinket.

Egyszerű és gyors beüzemelés

Így, hogy végig mentünk az eszközökön, lássuk, hogy hogyan is lehet életre kelteni a palackban lakozó szellemet. A Chromecast Google TV-hez nincs másra szükségünk, mint egy TV-re, ami rendelkezik HDMI porttal, és Wi-Fi-re a lakáson belül. Amennyiben ennek a két feltételnek eleget tettünk, az esetben bármilyen - buta vagy akár okos - TV-t felokosíthatunk.

Galéria megnyitása

A Chromecast-ot csatlakoztassuk a tévé HDMI portjához, majd a rajta lévő USB-C portba dugjuk bele a mellékelt tápkábelt, amit a fali adapter és átalakító segítségével rá kell kötnünk a konnektorra. Ezután már el is kezdhetjük a beüzemelést az új Google TV távirányítóval. Szükségünk lesz még a telefonunkra és a Google Home alkalmazásra, ami automatikusan felismeri és kiajánlja számunkra, hogy aktiváljuk az eszközt. Ez nagyon egyszerű és gyors folyamat, összesen kb. 3-5 percet vesz igénybe. 

Miután végeztünk a beállításokkal, a távirányítóval már szabályozhatjuk a TV hangerejét, illetve ki és bekapcsolhatjuk azt. Amennyiben pedig HDMI-CEC-cel is rendelkezik a TV, az esetben kikapcsolt állapotban is tükrözhetünk rá tartalmakat, azaz már távirányítóra sem lesz szükség. Azt is hozzátenném még, hogy a rendes TV távirányítóval is kezelhetjük majd a Google TV felületét, amennyiben az nekünk jobban tetszik.

Szomorú visszalépés

Egy dolgot azonban hiányoltam a Google TV-ben hardveres téren, ez pedig nem más, mint egy ethernet port a fali adapteren. Segítségével sokkal stabilabb és gyorsabb vezetékes internettel lehetne használni az eszközt. Ezt egy korábbi modellen, a Chromecast Ultra-n lehetővé tette a Google, nem tudom innen miért vették el ezt a lehetőséget. Természetesen van erre is megoldás, azonban ez pénzbe fog kerülni, egy USB-C-s USB elosztó segítségével ugyanis, amin van ethernet port, lehetséges vezetékes internet bekötése. Ennek ellenére is azt kell mondjam, hogy számomra ez egy nagy mínusz.

Mennyit fejlődött a szoftver?

Szerencsére nem csak hardveresen lépett előre a Google, hanem szoftveresen is. A Chromecast eddig egy olyan eszköz volt, ami képeket vetített nekünk, mi pedig különböző tartalmakat tükrözhettünk a TV-re, úgymint YouTube, Netflix, HBO GO, Spotify és még sorolhatnám. Egy dolog azonban hiányzott, egy interfész, amin navigálhatunk, akár a telefonunk nélkül is, egy távirányítóval.

Nos, a Google TV éppen ezt hozta el számunkra, egy menüvel rendelkező TV okosítót, amire alkalmazásokat is telepíthetünk. A Chromecast Ultra után persze ő is megkapta a 4K 60fps támogatást, emellett pedig a Dolby Vision megjelenítést és a Dolby Atmos hangzást is támogatja az eszköz. Rendelkezik beépített Wi-Fi-vel (2,4GHz / 5GHz) és Bluetooth-al is. A Bluetooth segítségével pedig ilyen módon is fel tudjuk okosítani a TV-nket. Sajnos az én TV-mben sem volt eddig Bluetooth, így viszont már csatlakoztathattam hozzá Bluetooth hangfalat vagy éppen egy fülhallgatót.

Szerintem ez egy elképesztően hasznos funkció, mivel így akár a Galaxy Buds-omat (vezeték nélküli fülhallgató) is hozzá tudom csatlakoztatni a TV-hez, így késő este nem fogom zavarni a másik szobában alvókat, amíg éppen netflixezek.

Galéria megnyitása

A menürendszer nagyon szépre sikeredett, átlátható, letisztult és könnyű kezelni. Négy fő menüpont van, Keresés, Főoldal, Alkalmazások és Könyvtár. A keresést elő tudjuk hívni a Google Asszisztens gombbal vagy billentyűzet segítségével is. A Főoldalon találjuk a telepített alkalmazásainkat, ezalatt a telepített alkalmazások ajánlóit, például Netflix-en lévő sorozataink folytatása, friss YouTube videók a kedvenc csatornáinkról, Spotify lejátszási listák, és így tovább.

Ezeket a Google kis kártyákon kínálja fel nekünk, amik egység méretűek, ami jó, azonban előfordul, hogy némelyik app nem támogatja ezt a képarányt, így pedig egy azonos színű elmosást kapunk a háttérbe, ami nem a éppen legszebb. Ez azért is érdekes, mivel ez egy házon belüli alkalmazásnál, a YouTube-nál is előfordult, ahol ráadásul a videók képaránya szintén 16:9 volt, ahogyan a Google kártyái is, azonban a rendszer ezt valamiért mégis levágta.

Játékokat is telepíthetünk a TV-re, amiket a Chromecast vidáman el fog futtatni. Tény hogy nem erre lett kitalálva, de a lehetőség azért ott van. 

A rendszer nagyon fürge, nálam egyszer sem akadt meg, ráadásul a memória kezelése is remek. Többször volt, hogy kiléptem egy YouTube videóból, böngészgettem kicsit, majd visszatértem a videóhoz, és az éppen ott folytatódott, ahol letettem. Ilyen szempontból egy szavam sem lehet a Google TV-re, nagyon meg voltam vele elégedve.

Galéria megnyitása

A Google ökoszisztéma számos előnyt kínál számunkra, ennek egyik előnyé például a „Figyelőlista”. Tegyük fel, hogy egy baráti beszélgetés közben előkerül egy film, amit nagyon szeretnénk megnézni. Nos, ha a Google-ben rákeresünk például a Star Wars-ra, akkor láthatjuk a film adatait, értékelhetjük a filmet, illetve „Figyelőlistára” is tehetjük. Ez a lista megjelenik majd a Google TV „Könyvtár” menüpontjában, ahol láthatjuk a film adatait, illetve azt is, hogy melyik streaming szolgáltatáson keresztül tudjuk majd elérni. Ez csak egy a számos jóság közül, amit az új Chromecast kínál.

Szép és jó, de ennyiért?

Emlékszem amikor megjelent ez a termék, már alig vártam, hogy beszerezzek egyet, ugyanis a remek funkciók mellett elképesztően jó áron kínálta a Google. Mindössze ötven dollár volt, ami átszámítva kicsivel több mint 14 000 Ft. Ennyi pénzért ajándék lett volna ez az eszköz, azonban a magyar árak sajnos mindig magasabbak (a 27 százalékos ÁFÁ-nk világelső). Ez esetben sajnos a költségek olyan magasak, hogy az ár megduplázódott, nálunk ugyanis nagyjából 29 000 Ft-tól érhető el a legújabb Chromecast Google TV. 

Galéria megnyitása

Galéria megnyitása grid_on

Sajnos ez nem kevés pénz, nekem is nyelnem kellett egyet amikor megláttam ezt az összeget. Azonban egy Chromecast Ultra is 30 000 Ft körül mozog, amihez nem jár távirányító, se menürendszer vagy telepíthető alkalmazások. Olcsóbb alternatíva lehetne még a Xiaomi Mi Box S, amit már 20 000 Ft magasságában megvásárolhatunk. Probléma vele, hogy már három éves, a 2 GB memóriája ma már kevéske, inkább akkor válasszuk, ha csak streaming nézésre használnánk. Említhetném itt még az Apple TV-t is, azonban már a 60 000 Ft-os ár is beszédes, és az előnyök többségét csak az Apple felhasználók tudják élvezni.

Úgy gondolom, hogy a Bluetooth támogatás, az interfész és a mikrofonos távirányító már megéri ezt a felárat. Utóbbi azért is elgondolkodtató, mert egy százezres tévéhez sem szoktak ennyire jó távirányítót adni, ami azért lássuk be, szerves része az élménynek. Én személy szerint nem is nézek TV adást, szerintem ezzel sokan mások is így vannak már, ilyen felhasználásra pedig tökéletes választás lehet a Chromecast Google TV még a borsos árcédula ellenére is.

Összefoglalás

Chromecast Google TV – A legjobb TV okosító, de ennyiért?

Chromecast Google TV – A legjobb TV okosító, de ennyiért?

Chromecast Google TV – A legjobb TV okosító, de ennyiért?
Szerzői értékelés
87
%
A TV okosítás koronázatlan királya.
Megkapó dizájn
Rengeteg funkció
Bluetooth
Ethernet port hiánya
Borsos árcédula
{{ totalLabel }}
%
{{ userRateLabel }}

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap