CES 2013: A kütyük

Fejhallgató alváshoz, fogyókúrás okosvilla, iPad-dokkolós bili – csak néhány az idei CES őrültebb találmányai közül. Ja, és a jövőben a szobanövény is üzen, ha öntözni kell.

CES 2013: A kütyük

1. oldal

A héten megrendezésre került Consumer Electronics Show kapcsán hallhattunk a legújabb számítástechnikai és mobilpiaci újdonságokról. Ahogy az várható is volt, ezeken túl lassan már megszokott módon az autókról, a tévékről, a legújabb digitális fitnesz eszközökről, no meg persze a töménytelen mennyiségű elektronikus kütyüről szólt a kiállítás idén is. Ez utóbbiak közt most is akadt mindenféle, komoly és komolytalan, hasznosnak tűnő és olyan is, amelyről el sem tudjuk képzelni, hogy ki fogja megvenni. Ezek közül az újdonságok közül szedtük össze mindazokat, amelyekre ilyen vagy olyan okból rácsodálkoztunk és/vagy már fel is kerültek legközelebbi karácsonyi listánkra.

SleepPhones – fejhallgató alváshoz

A SleepPhones nevű cég mottója szerint az általuk gyártott fejhallgató „a fül pizsamája”, amelyet kifejezetten az elalvás közben is zenét hallgatni kívánók számára fejlesztettek ki. Mint tudjuk ez hagyományos fülhallgatóval meglehetősen kényelmetlen tud lenni, főleg ha elszenderedés közben oldalra fordulunk. A SleepPhones először 2007-ben dobta piacra puha fejpántba rejtett fülhallgatóját, amelyet akár a szemünkre is húzhatunk amennyiben világos környezetben (például repülés közben) szeretnénk nyugodtan pihenni. Az elmúlt évek során sokat fejlődött a termék minősége, egyre jobb lett a pánt anyaga és maguk a fülhallgatók is jelentős javuláson mentek át, így mára tulajdonképpen egyetlen zavaró tényező maradt: a vezeték.

A CES-en azonban kiderült, hogy rövidesen azonban semmi sem akadályozza meg, hogy immár korlátok nélkül forgolódjunk szunyókálás közben, hiszen áprilisban érkezik a SleepPhones vezeték nélküli, Bluetooth-os változata. A 79,95 dolláros áron árusított termék 5-7 órát bírja egy töltéssel, és automatikusan alvó módba kapcsol, ha a számlista a végére ér. A fejpántból az összes elektronikus alkatrész kiszedhető, így maga az anyag bármikor kimosható.

ChargeCard – feltöltő kártya másképp

Ismerős a probléma, hogy mindig akkor marad otthon a szinkronizáló kábel, amikor szükség lenne rá? A Kickstarter-projektként indult ChargeCard egyszer és mindenkorra megoldja a gondot: a bankkártya méretűvé összehajtható, gumi borítású USB-minikábel igény szerint micro USB vagy 30 pines iDevice csatlakozós változatban is kapható. A 25 dolláros bevezető árú kártya simán elfér a legtöbb pénztárcában, így mindig kéznél lehet, ha szükség van rá.

ZBoard – elektromos gördeszka 

Bár nem igazi légdeszka, a ZBoard nem túl rossz alternatívája Marty McFly kedvenc közlekedési eszközének. Az elektromos gördeszkát nem szükséges lábbal hajtani, hanem egyszerűen testsúlyunk áthelyezésével irányíthatjuk. A 27 km/óra végsebességű eszköz mindkét végébe tömegeloszlást érzékelő szenzorok vannak építve, így előre hajolva gyorsul, hátra dőlve pedig lassul, majd megáll a deszka, oldalra billegtetve pedig ugyanúgy szlalomozik, mint a hagyományos változat.

A Classic változat egy töltéssel 8 kilométert bír ki, a némileg gyorsabb Pro pedig ennek duplájára képes. A ZBoard egyik verziója sem mondható könnyűnek vagy éppen olcsónak: a 13,6 kilós Classicot 649, a csaknem 17 kilogrammos Pro-t pedig 949 dollárért árulják.

2. oldal

Black&Decker Gyro – Kinect csavarhúzóra

A Black&Decker Gyro elnevezésű csavarbehajtója nem az első pisztolyt formázó eszköz a piacon, viszont kétségtelenül ez az első olyan szerszámgép, amely mozgással aktiválható és irányítható. Csuklónk elfordításának mértékével szabályozhatjuk a forgási sebességet, irányával pedig a fej forgásának irányát.

A készülék lítium-ion akkuja a körülményektől függően 30-120 csavar kezelésére képes egy töltéssel, és az ígéretek szerint akár 18 hónapig is bírja feltöltve a szekrény mélyén. A Gyro két hónapon belül, körülbelül negyven dolláros áron kerül piacra, amiért kétfajta mágneses csavarhúzófejet kapunk a könnyen használható és nagyon praktikus készülékhez.

Tethercell – a távirányítható elem

A Tetherboard találmánya tulajdonképpen egy ceruzaelem méretű tárolóegység, amely egy Buetooth chipet és egy AAA elemet (vagy akkut) tartalmaz. Az eszköz révén okostelefonunkkal szabályozhatjuk az elem működését, vagyis bármikor kikapcsolhatjuk gyermekünk idegesítően hangos elektromos játékát vagy a távirányíthatóvá tehetjük a rádiót. A Tethercell révén tehát gyakorlatilag bármilyen megfelelő elemes vagy akkus eszközünket kontrollálhatjuk a mobilunkkal. A készülék ezen kívül arra is figyelmeztet, ha az elem merülőben van, így időben kicserélhetjük vagy akkumulátor esetében feltölthetjük azt.

A rövidesen piacra kerülő fejlesztés 20 dollárba kerül majd, de a gyártó reméli, hogy a tömeges megrendeléseknek köszönhetően ebből jelentősen rövidesen engedhetnek, és 10 dollár alá szoríthatják az eladási árat.

Winbot – az ablakpucoló robot

A kínai Ecovacs fejlesztése abban hoz újat, hogy már nincs szüksége az üveg másik oldaláról történő mágneses „támogatásra” működéséhez, ahogy a korábbi modelleknek. A Winbot 7-et egyszerűen fel kell nyomni a tisztítandó felületre, megnyomni a start gombot, és már mehet is a pucolás.

A vákuumpumpával tapadó, vezeték nélkül is bevethető készülék újfajta jellegének köszönhetően már mindenféle vastagságú üvegen használható, és automatikusan érzékelve a szegélyeket, cikkcakkban közlekedik köztük. A rendszer legolcsóbb, keretes ablakokra készült változata 299 dolláros áron kapható, de igazán továbbra is csak akkor éri meg, ha nagyon nagy üvegfelületről van szó, mert túl gyakori eltávolítása és felrakása nem egyszerű feladat.

 

3. oldal

iPotty – iBili

A CES egyik legjének kétségkívül a CTA Digital szobatisztaság elérését új utakon megközelítő ötlete bizonyult. Azt hogy a legviccesebb, legértelmetlenebb vagy legzseniálisabb titulust adjuk-e ki neki, mindenkinek a saját ízlésére bíznánk: az iPotty ugyanis egy iPad-dokkolóval ellátott bili. A 40 dolláros összeállítás külön szobatisztasági szoftvert nem tartalmaz, a szülőkre van bízva, hogy milyen digitális tartalommal veszik rá csemetéjüket arra, hogy a kívánt ideig, vagyis amíg dolgukat nem végzik, egy helyben maradjanak. Az extra stabilra épített műanyag mini-WC elmeire szedhető és könnyen tisztítható, a tartóba helyezett iPad-et pedig egy átlátszó védőlap óvja a fröccsenéses balesetektől.

 

HapiFork – az intelligens villa

A fitneszrajongók és örök fogyókúrázók legnagyobb örömére a francia HapiLabs elkészítette az okos evőeszközt. A HapiFork (és a HapiSpoon) elgondolásának lényege, hogy ha lassabban eszünk, jó eséllyel kevesebbet fogyasztunk. Az elektronikus villa éppen ezért rezegni kezd, ha kevesebb, mint tíz másodperc telik el két falat közt, ami megtanít arra, hogy lassabban, minden falatot külön élvezve étkezzünk. Az újfajta evőeszközt kipróbálók szerint a módszer működőképesnek tűnik: húsz perc után úgy érzi az ember, hogy dugig ette magát. A HapiFork ezen túl méri az evéssel töltött időt, a percenkénti falatok számát, illetve a két harapás között eltelt időt, és persze saját alkalmazás is társul hozzá, így az adatokat pedig feltöltve nyomon követhetjünk magunk és mások eredményeit.

Azt egyelőre nem tudni, hogy a leszerelhető nyelükön keresztül tölthető evőeszközök tényleg segítenek-e lefogyni, de a fejlesztők nagyon bizakodóak. A HapiFork két hónapon belül kerül piacra 99 dollár körüli áron.

Flower Power – amikor a szobanövény üzen

Végül következzen személyes kedvencünk: a Parrot fejlesztése ugyanis a legreménytelenebb növénytulajdonosoknak készült, akiknél minden elpusztul, hacsak nem képes jelezni, ha öntözést kíván. Az ágacskát formáló érzékelőt a növény földjébe kell szúrni, és ez Bluetoothon keresztül különféle információkat közvetít mobilunkra vagy más eszközünkre, ahol egy növénygondozási adatbázist is tartalmazó alkalmazás kiértékeli az eredményeket, és eldönti, hogy szükség van-e öntözésre, elég fényt kap-e a növény, illetve megfelel-e számára az aktuális hőmérséklet. Arról egyelőre nincs információ, hogy mikortól és mennyiért lesz kapható a Flower Power, de abban biztosak vagyunk, hogy lesz rá kereslet.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward