CES 2012: Egészségfigyelő autók a Fordtól

A Ford Motors bejelentette, hogy új projektbe kezd a Microsoft, a Healthrageous és a BlueMetal Architects közreműködésével, amelynek célja az egészségellenőrzés autón belüli megvalósítása.

CES 2012: Egészségfigyelő autók a Fordtól

A Ford Motors bejelentette, hogy új projektbe kezd a Microsoft, a Healthrageous és a BlueMetal Architects közreműködésével, amelynek célja az egészségellenőrzés autón belüli megvalósítása. A programmal a Ford el kíván szakadni attól az uralkodó felfogástól, amely szerint az autó elsődleges funkcióján kívül csak információszolgáltató és szórakoztató rendszereknek adhat otthont. Vagyis be akarják bizonyítani, hogy hasznosabb dolgokkal is el lehet ütni a kocsiban a töltött időt, mint a zenehallgatás vagy a Facebook ellenőrzése.

Ahogy Gary Strumolo, a Ford ilyesfajta plusz funkciókért felelős menedzsere elmondta a PCWorld-nek adott interjújában, az amerikaiak összeadva 500 millió órát töltenek hetente ingázással. Mivel az autó ilyen fontos része az életüknek, fontos hogy a benne töltött idő ne teljen haszontalanul.

Sokan szenvednek krónikus egészségügyi problémáktól, sokkal többen, mint ahányan vezetői karrierjük során balesetet szenvednek. És ezeknek a krónikus kondícióknak a figyelmen kívül hagyása vezetési kockázatot is jelenthet. Gondoljunk csak arra, ha valaki cukorbeteg és hipoglikémiás sokkot kap. Ez vezetés közben roppant veszélyes lehet, viszont ha lehetőség van a glükózszint monitorozására az autón belül, akkor könnyedén elkerülhető a szituáció.

A Ford már be is mutatta a rendszer BlueMetal Architects által kifejlesztett prototípusát a CES-en. Az „egészségellenőrző” képes lesz fogni az olyan készülékek által közvetített biometrikus adatokat, mint a pacemaker vagy a glükózszintmérő, és a vezető hangjára is reagál. Be lehet diktálni például, hogy milyen gyógyszereket szedett be a sofőr. Mindezeket az adatokat a rendszer feltölti a Microsoft által vezérelt HealthVault felhőbe, és ott más egészségügyi adatokkal is összevethetővé válnak. Mire a vezető kiszáll a kocsiból, hozzáférhet az adatai alapján készült kimutatásokhoz és grafikonokhoz is.

Arra a kérdésre, hogy vajon jó ötlet-e további figyelemelvonó technológiákat építeni az autókba Strumolo így válaszolt: „Az emberek összeköttetésben akarnak maradni, szóval így tesznek, ha akarjuk, ha nem. A mi dolgunk arról gondoskodni, hogy ezt minél biztonságosabban és felelősségteljesebben körülmények között tehessék meg az autón belül is.”

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward