Cápafogas kardok és eltűnt fajok

Cápafogakból készült fegyvereik alapanyagának beszerzése közben két cápafaj helyi populációját is kipusztulásig vadászták a Gilbert-szigetek őslakói, derítette ki egy új kutatás.

Cápafogas kardok és eltűnt fajok

Érdekes úton igazolták két cápafaj korábbi jelenlétét a Gilbert-szigetek térségében az ott vizsgáló kutatók: a csendes-óceáni szigetcsoport lakói által készített 19. századi cápafog-fegyvereket analizálták. Fegyverek elképesztő tárháza található meg a szigeteken, cápafogból készült boxerektől kezdve 4,5 méteres lándzsákig mindenféle változat előfordul, magyarázza Joshua Drew, a Columbia biológusa. A szakértők nem tudják, hogy az őslakosok mikor kezdtek cápafogakból fegyvereket gyártani, de amikor a 18. század közepe táján megérkeztek a szigetekre az első brit tengerészek, a cápafogból készült eszközök használata már általános volt.

Drew és kollégái összesen 122 ilyen fegyvert vizsgáltak meg, és az ezeken található cápafogak analizálása révén kimutatták, hogy azok összesen nyolc különböző fajhoz tartoztak. Többek közt foltosfarkú és kormos cápák fogait is sikerült azonosítani az eszközökön, amely két faj tagjairól azonban mindeddig senki sem tudta, hogy korábban előfordultak a Gilbert-szigetek vizeiben. A szakértők szerint az őslakosok valószínűleg teljesen levadászták ezen fajok helyi állományát, így azok lokálisan kipusztultak.

A napjainkban a Kiribati Köztársaság részét képező szigetek lakóinak kultúrájában rendkívül fontos szerepet töltöttek be a cápák, amelyek vadászata szigorúan meghatározott rend szerint zajlott. A két vadász egy 3-4 méter hosszú kenuban indult útjára, és egyikük kókuszdióhéjak segítségével csörömpölve magához csalogatta a kiszemelt állatot. Amikor a cápa harapni készült, egy rudat dugott az állat szájába, így az nem tudta összezárni álkapcsait. Közben a másik vadász egy hurkot csúsztatott a cápa farkára. A mozgásképtelenné tett állatot a kenu oldalához kötözték, majd a partra vonszolták, és ott leölték. Húsát megették, bőréből és fogaiból pedig különféle eszközöket készítettek.

A cápafogból készült fegyvereket a korai misszionáriusok beszámolói szerint a törzsek közti hadviselésben használták. A két párbajozó harcos kókuszindákból szőtt páncélt, fején pedig egy gömbhal kiszárított vázából készült sisakot viselt. A karddal hadakozó feleket jónéhány segítő vette körül, akik hosszú lándzsáikkal igyekeztek a harcban akadályozni a másik felet, és annak segítőit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward