Botanicus Interactus

Avagy hogyan gitározzunk a szobapáfrányon. 

Botanicus Interactus

A Touché után a Disney ismét előállt valamivel, ami ugyan első pillantásra kevéssé tűnik hasznosnak, viszont annál elmésebb: a Botanicus Interactus nevű rendszerrel bármilyen otthoni cserepes virágot érintésre érzékeny számítógépes perifériává alakíthatunk át.

Elegendő egyetlen drótot a virágföldbe dugni, és növényünk máris interaktív játékszerré válik, amely érzékeli, hogy pontosan hol értünk hozzá, illetve azt is, hogyha valaki csak megközelítette a virágot. A kapacitív technológián alapuló rendszer ezúttal nem egyetlen frekvencián figyeli az elektromos jelek változásait, hanem egy széles sávot tart szemmel.

Ez azt is jelenti, hogy a számítógép nemcsak az érintés helyét, de annak erejét is képes érzékelni. A Botanicus Interactus gépi tanuló algoritmusokat használ annak belövésére, hogy egy adott frekvenciaváltozáshoz a növény melyik részére eső érintés kapcsolható, és hogy milyen jellegű volt a mozdulat.

És hogy mire jó egy érintőképernyővé alakított növény? Például hangszerré alakítható, amelyen minden levél megérintésével más hang hangzik fel. Vagy naptárrá, amelyben a növény egyes részeinek megbökésével lapozhatunk. A lehetőségek számának csak a fantáziánk szabhat határt.

„A számítástechnika egyre inkább betör a mindennapokba, és az érintőképernyőknek, valamint a Microsoft Kinectnek köszönhetően a gépekkel való kommunikációban egyre nagyobb szerepet kapnak az érintések és a gesztusok” ‒ mondja Ivan Poupyrev, a Disney Research kutatója. „Ezek az interakciók azonban elsősorban továbbra is a számítástechnikai eszközökre korlátozódnak. Miért ne vonhatnánk be ebbe a kommunikációba a minket körülvevő hétköznapi tárgyakat is?”

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward