Bolygóra akadtak egy kettőscsillag körül

Az égitestet gravitációs mikrolencsézéssel fedezték fel, ami a jövőben fontos módszer lehet a központi égitestjüktől távol keringő planéták detektálására.

Bolygóra akadtak egy kettőscsillag körül

A kettőscsillagok nagyon gyakoriak galaxisunkban, a becslések szerint az égbolton látható fénypontok fele valójában két csillagból áll. Ebből az is következik, hogy a feltételezett exobolygók jelentős hányada is kettőscsillagok körül kering. Az ilyen bolygók felfedezése ugyanakkor még mindig újdonságszámba megy, hiszen eddig csak tíz egynéhány úgynevezett cirkumbináris planétát detektáltak a szakértők a több mint 3000 ismert extraszoláris bolygó között.

Ez a szűk kör most újabb fontos taggal bővült, a Hubble űrtávcsővel dolgozó csillagászok ugyanis egy érdekes háromtest-rendszert fedeztek fel. Ebben két egymáshoz közel lévő vörös törpe körül nagy távolságban kering egy bolygó. A csillagok távolsága mindössze 11 millió kilométer (a Föld–Hold-távolság 29-szerese, a Nap–Merkúr-távolság egyötöde), a bolygó pedig tőlük 480 millió kilométerre, tehát nagyjából a Nap és a kisbolygóöv közti távolságnak megfelelő messzeségben kering. A bolygó nagyjából hét földi év alatt ér körbe pályáján.

A planétát gravitációs mikrolencsézéssel detektálták, amelynek során annak alapján vizsgálják a csillagokat, hogy azok hogyan hajlítják meg egy pontosan mögöttük található, másik csillag fényét. Az OGLE-2007-BLG-349 katalógusjelű rendszert először 2007-ben észlelték a lengyel fejlesztésű és üzemeltetésű, Chilében található OGLE távcsővel, amely csillagok és bolygók által okozott mikrolencse-hatások után kutat az égbolton. Az első megfigyelés során nem sikerült részleteket kideríteni a rendszerről, azon túl, hogy abban egy csillag, egy bolygó és egy harmadik, azonosítatlan típusú égitest található.

Az ezt követő felszíni mérések alapján két opció tűnt valószínűnek a rendszer összetételével kapcsolatban. Az egyik szerint abban egy szoros kettőscsillag körül egy Szaturnuszhoz hasonló bolygó kering, a másik szerint pedig egyetlen csillag körül kering egy Földhöz hasonló és egy Szaturnuszhoz hasonló planéta, mondja David Bennett, a NASA kutatója, az új eredményekről beszámoló tanulmány egyik szerzője.

A Hubble révén azonban sikerült elkülöníteni a lencséző csillagok és a háttérbeli csillag fényét is a környező égitestek fényétől. A megfigyelésekből kiderült, hogy a lencséző rendszer annyira halvány, hogy annak közepén nem lehet egyetlen Naphoz hasonló csillag, de fénye pont két vörös törpének feleltethető meg, vagyis az első elképzelés a helytálló, és a rendszer két halvány csillagból és egy bolygóból áll.

Az OGLE összesen több mint 17 ezer mikrolencsézést rögzített eddigi pályafutása során, de ez az első alkalom, hogy a lencséző rendszerről kiderült, hogy egy cirkumbináris bolygórendszerről van szó. A felfedezés megerősíti, hogy gravitációs mikrolencsézésre támaszkodva is lehetséges új exobolygókat felfedezni, ami új lehetőséget kínál a csillaguktól távol keringő bolygók detektálására. Míg a Kepler űrtávcsővel és a fedési módszerrel elsősorban rövid periódusú planéták fedezhetők fel, a mikrolencsézéssel a hosszabb pályaidejű égitestek akadhatnak horogra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward