Biztos, hogy van víz a Holdon

Először találtak kétségen felüli, közvetlen bizonyítékot az élethez szükséges folyadék létezésére égi kísérőnkön.

Biztos, hogy van víz a Holdon

Bár eddig is elég meggyőző adatok álltak rendelkezésre annak alátámasztására, hogy a Hold északi és déli pólusán vízjég található, az új eredményekkel gyakorlatilag biztosra vehető, hogy valóban ez a helyzet. A mérések szerint a sarkvidékek legmélyebb, napfényt sosem kapó területeinek 3,5 százaléka tartalmaz vizet a felszín felső pár milliméterében. És a vízjég aránya egyes helyeken a 30 százalékot is eléri. A kérdéses „hidegcsapdák” egyébként 90 százalékban a sarkokhoz képest 10 fokon belül találhatók, és mélyükön a hőmérséklet sosem haladja meg a mínusz 163 °C-ot.

Mivel a Holdnak nincs légköre, alapvetően meglepő, hogy a felszínén bárhol is víz található. A rejtély kulcs azonban pontosan ezekben a hidegcsapdákban rejlik. Amikor a felszínbe csapódik egy vizet is tartalmazó üstökös vagy aszteroida, ha az eseményre a sarkok közelében kerül sor, a belőle felszabaduló vízgőz egy része csapdába eshet a napfénytől sosem zavart kráterfenéken. Ha nap érné ezeket a jégfoltokat, azok anyagát lassan elpárologtatná a hő vagy lebontaná az ultraibolya sugárzás, de a csapdákban biztonságban vannak.

A foltokat az indiai Chandrayaan–1 szonda NASA által épített MMM (Moon Mineralogy Mapper) nevű műszerével térképezték fel a szakértők. Az űreszköz 2008 végétől csaknem egy évig vizsgálta a holdi felszínt, mielőtt rendszerhibák miatt idejekorán véget ért volna a küldetés. Az MMM egy spektrométer, amely visszavert és elnyelt fény minősége alapján vizsgálja a felszín összetételét. Így talált rá a vízjégfoltokra, amelyek különösen az infravörös tartomány sugarait nyeli el jellegzetes mintázatban.

Galéria megnyitása

A kutatók végül több ezer olyan helyet találtak a Holdon, ahol a spektrométer mérései alapján vízjég található. Ennek kapcsán persze felmerülhet a kérdés, hogy ha a Nap sosem süt le ezen kráterek aljába, akkor milyen fényt érzékelt a műszer? A válasz pedig az, hogy bár közvetlen napfény valóban nem éri ezeket a helyeket, a kráterek faláról visszaverődve azért eljut némi fény a mélybe is. Amely ahhoz kevés, hogy a vízjeget eltüntesse, de az MMM számára elég megvilágítást biztosított.

Az adatok alapján tehát egészen sok víz van a holdi sarkvidékeken, különösen a déli sarkon, aminek oka valószínűleg az lehet, hogy itt mélyebbek a kráterek. A másik érdekesség, hogy a vízjeget csak 2 milliárd évesnél idősebb hidegcsapdákban találtak, a fiatalabbakban nem. Erre a szakértők szerint egy kataklizmatikus esemény lehet a magyarázat, amely során – feltehetően egy aktív vulkáni időszak nyomán – a Hold forgástengelye kibillent, és így új területek kerültek olyan pozícióba, ahol hidegcsapdák alakulhatnak ki.

Ez egyben azt is jelentené, hogy a vízjég felgyűlése a kráterek mélyén vagy nagyon lassú folyamat, vagy az utóbbi kétmilliárd évben jelentősen kevesebb víz érte el a Holdat, mint előtte, és ezért nincs az újabb, vizet tartalmazó hidegcsapdákban.

Az új eredmények a Hold múltjának felderítésén túl fontosak lehetnek a jövőbeni holdküldetések szempontjából is, hiszen azt jelzik, hogy a Holdon tetemes, könnyen hozzáférhető vízkészletek vannak, amelyeket az ott letelepülő emberi telepesek felhasználhatnak, és nem kell vizet magukkal vinniük.

Galéria megnyitása
Az LRO hőtérképe a Hold déli sarkvidékének egy részéről

Neked ajánljuk

Kiemelt
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap