Biztonságosabb Internet Nap

Az idei rendezvényen felszólalók egyöntetű véleménye szerint a médiatudatosság elsajátítása elsődleges fontosságú annak érdekében, hogy gyermekeink biztonságban legyenek a világhálón.

Biztonságosabb Internet Nap

1. oldal

Az idei évben február 7-én tartották meg a nemzetközi Biztonságosabb Internet Napot, azaz a Safer Internet Day (SID) nevű rendezvényt. Az ebből az alkalomból megrendezett eszmecserének Budapesten a Microsoft Magyarország óbudai székháza adott otthont. A rendezvényt évek óta február elején tartják, ebben az évben már több mint hatvan ország vett részt a kezdeményezésben, amelynek célja a világháló biztonságossá tétele minden generáció számára.

A SID az EU Safer Internet Plus programjának részeként különös figyelmet szentel arra, hogy felhívja a figyelmet a legifjabb generációra leselkedő internetes veszélyekre: a zaklatásra, a gyermekpornográfiára, az adatlopásra, illetve az egyéb illegális vagy káros tartalmakra. Az idei év szlogenje (Netezzünk együtt… biztonságosan!) a generációk összefogásának fontosságát emeli ki. Az uniós programot képviselő magyar konzorcium tagjai a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat, a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, valamint a Puskás Tivadar Közalapítvány.

Edvi Péter, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat elnöke szerint a legnagyobb probléma azzal van, hogy a technológia egyre terjed ugyan, de tudatos használatának elsajátítása „biceg”. Az élet minden területén egyre nagyobb szerepe van az internetnek, de a gyerekek nem tanulják meg azokat az alapvető szabályokat, amelyek szükségesek lennének a veszélyek elkerülése érdekében. A Gyermekmentő Szolgálat a konzorcium vezetőjeként vállalta a minél szélesebb körű tájékoztatást, de ez elsődlegesen az iskolák feladata lenne, mivel a tananyagba beépítve ezek az alapvető tudnivalók sokkal szélesebb körhöz jutnának el.

Szalai Annamária, Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke elmondta, hogy az EU KIDS Online 2011-es felmérése alapján a magyar gyerekek jelenleg átlagosan 9 éves koruktól használják önállóan az internetet. Ez az életkor tovább fog csökkenni a következő években, és várhatóan 5‒6 éves kor körül stabilizálódik.

Szalai Annamária a továbbiakban elmondta, hogy az új médiatörvény részeként a korhatárkarikákat az internetes tartalmakra is bevezették, valamint tavaly óta az NMHH fennhatósága alatt működik a káros tartalmak bejelentésére létrehozott internethotline.hu weboldal. Az elmúlt évben 532 bejelentés érkezett a forródrótra, ebből 98 esetben intézkedtek is, például eltávolíttattak egy öngyilkosságra buzdító oldalt, valamint sikerült elérniük, hogy a magyar közösségi portálok változtassanak képkezelési technológiájukon, hogy az elővigyázatlan felhasználók náluk fennlevő képeit se lehessen például pedofil honlapokon felhasználni, ahogy ez a múltban előfordult. A Hivatal a biztonságosabb internet megvalósítása érdekében közös szándéknyilatkozatot írt alá az ORFK-val és a Telenorral. Ez utóbbi szolgáltató kampánya részeként például elérhetetlenné tette hálózatában az Interpol tiltólistáján szereplő pedofil oldalakat. 

 

2. oldal

A médiahatóság elnöke nagyon fontosnak tartja a tudatosságra nevelést és az ezzel kapcsolatos társadalmi felelősségvállalást. Ennek érdekében széles körű civil és szakmai összefogással egy médiaértési oktatóközpontot kívánnak elindítani, ahol a gyerekek játékos körülmények között, biztonságos környezetben ismerhetik meg a televíziózás, az internet és a mobilkommunikáció világát, valamint annak veszélyeivel is szembesülhetnek. Az oktatóközpont a Hűvösvölgyi úton, a médiatudományi intézet korábbi épületében kap helyet, és legkésőbb idén ősszel megkezdi működését. A tervek szerint évente legalább 10 ezer fővárosi és vidéki iskolást vonnak majd be a programba, illetve továbbképzéseket fognak tartani pedagógusok és szülők számára is.

Ahogy Szalai Annamária elmondta: az „internetes gyermekvédelem” egyelőre nagyon kezdetlegesen működik hazánkban, másutt ez a probléma sokkal nagyobb hangsúlyt kap. A médiahatóság elnöke szerint nagyon fontos lenne, hogy ne csak az olyan témák kapjanak kiemelt figyelmet, mint például az utóbbi időben sokat emlegetett szerzői jog kérdése, hiszen a gyermekek biztonságának biztosítása a világhálón legalább ilyen fontos feladat.

A házigazda Microsoft Magyarország részéről Lerch Attila, a cég oktatási üzletágának igazgatója szólalt fel. Elmondta, hogy nagyon fontos a „kezdők” részére megfogalmazni, hogy mire is használjuk az internetet, mert bár a világháló valóban „új ablakot nyit a világra”, vannak bizonyos viselkedési alapszabályok, amelyeket minden ‒ az internettel még csak most ismerkedő ‒ felhasználónak el kell sajátítania, legyen szó gyermekekről, idősekről vagy hátrányos helyzetűekről. Ebben pedig nagyon fontos lehet a köztes generációk szerepe, akik nap, mint nap használják a világhálót és tisztában vannak annak veszélyeivel. A Microsoft Magyarország 2011-ben 25 ezernél több diáknak és háromszáz tanárnak tartott oktatást és tájékoztatást ezen alapszabályokról, köztük hallás-, illetve látássérülteknek is. Lerch Attila szerint is fontos lenne, hogy az iskolai tananyagba minél előbb beépüljön a médiatudatosság elsajátítása.

 

3. oldal

A SID alkalmából először meghirdetett, középiskolásoknak szóló videopályázat díjnyertes filmjei a saferinternet.hu oldalon a közeljövőben megtekinthetőek lesznek. Második alakalommal került megrendezésre a legjobb és legrosszabb hazai weboldalak versenye. A felhasználók javaslatokat tehettek és szavazhattak mindkét kategória jelöltjeire, és a legjobb 15 közül egy szakmai zsűri választott, annak alapján, hogy mennyire találták használhatónak a honlapokat. Komoly vitákat követő döntésük alapján a három legjobb hazai weboldal további sorrend felállítása nélkül a bookline.hu, az index.hu, illetve a hasznaltauto.hu lett. A legrosszabb oldalról a zsűri nem kívánt dönteni, így itt a felhasználókon múlt az ítélet. A leghasználhatatlanabb oldalak eszerint a startlap.hu, az rtlklub.hu, illetve a hotdog.hu.

A zsűri elnöke Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa volt. A biztonságosabb internetezés kapcsán elmondta, hogy amikor először vesszük észre, hogy egy késsel játszik a gyerek, akkor a világ legtermészetesebb dolga, hogy megismertetjük az annak használatával járó technikai eljárási szabályokkal (hogyan fogja, hogyan adja át a kést) és magatartási normákkal (nem dobunk meg vele másokat). Ennek így kellene működnie mindenféle technológia, tehát az internet esetében is, amely nyilvánvalóan sokkal összetettebb szabály- és normarendszer elsajátítását teszi szükségessé.

 

Az alapvető jogok biztosa szerint a legnagyobb nehézség a világhálóval kapcsolatban, hogy lerombolja a magán- és a közszféra között húzódó határt, és az ebből adódó visszaéléseket esetleg mérsékelni képes jogi szabályozás fényévekre le van maradva a technológia terjedéséhez képest. Ahogy Szabó Máté elmondta, jelenleg leginkább a Három T elvéhez tudná hasonlítani a jogi szabályozás gyakorlati megvalósulását: a tartalmak nagy részét tűrik, nagyon kevés ellen tudnak tiltóan fellépni és még kevesebb az olyan kezdeményezés, amelyet jó szívvel támogatni tudnak, ilyenek például a biztonságos internet megvalósítására irányuló programok.

A honlap-pályázatra visszatérve elmondta, hogy szomorúan szembesültek azzal, hogy a gyermekeknek szóló honlapok milyen mélységesen rossz minőségűek, és ezen minél előbb változtatni kellene. Arra kérdésre, hogy miben vagyunk lemaradva Európához képest, az alapvető jogok biztosa kifejtette, hogy bár megvannak a szükséges technológiai eszközeink, nem használjuk ki ezeket a kommunikációban. Nagyon sok iskolában korszerűsíteni kellene a szülő és az iskola közti kommunikációs csatornákat, hiszen a felek még mindig az ellenőrző lapjain üzengetnek egymásnak egy telefonhívás helyett. És az sem biztos, hogy az osztálypénz beküldésének manapság az a legjobb módja, hogy egy borítékba téve a gyerek kezébe nyomjuk, amikor egyébként minden más hasonló ügyletet átutalással intézünk.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward