Bizsergető ízek

A szecsuáni bors egy új kutatás eredményei szerint nem csak átvitt értelemben „bizsergeti” az ajkakat: a fűszer ténylegesen a vibrációk észlelését végző bőrreceptorokra hat.

Bizsergető ízek

Egy nemrég megjelent tanulmány tovább bővíti a fűszerek érdekfeszítő hatásmechanizmusainak tárházát: a szecsuáni bors az ajkak mechanoreceptorait, ezen belül is a vibrációs receptorokat aktiválja. A University College London kutatói kísérleti úton igazolták, hogy az ázsiai fogásokban gyakran használt fűszer fogyasztása ugyanolyan érzetet kelt, mint amikor egy bizonyos frekvencián vibráló műszert érintenek az ajak bőréhez.

A szecsuáni bors „íze” és a mechanikai vibrációk pontosan ugyanazokra a receptorokra hatnak, és ugyanazt az üzenetet továbbítják az agyba, mondja Nobuhira Hagura, a kutatás vezetője. A Proceedings of the Royal Society B oldalain megjelent tanulmány egy nagyon érdekes, kevéssé ismert tudományterület részét képezi, a fizikai világ és annak mentális leképezése, felfogása közti viszonyokat vizsgáló pszichofizikához tartozik.

Ahogy a kutatók elmondták, eredményeik érdekes példáját jelentik annak az esetnek, amikor egészen más érzékelünk, mint ami valójában történik. A percepció és a valóság közti eltérések különösen gyakran jelentkeznek a különféle ízek kutatása során. Korábban már sikerült igazolni, hogy a chili és a mustár a hő- és fájdalomreceptorokon keresztül fejti ki hatását, most pedig bebizonyosodott, hogy a szecsuáni bors a tapintóreceptorok egyik fajtájára hat.

A kísérletben résztvevő 28 önkéntes ajkára a fűszer folyadékban oldott formáját kenték, majd az alanyoknak le kellett írniuk, hogy mit éreznek. A többség bizsergő-égő érzésekről számolt be. A következő lépésben − még mindig bizsergő ajkakkal − egy különféle frekvenciákon rezegni képes műszerhez érintették egyik ujjukat, majd összehasonlították a két érzetet. A résztvevők nagyon hasonlónak találták a két ingert, és átlagosan 50 hertznél jelezték, hogy a két inger szerintük megegyezik.

A kutatók ezzel a tudással felvértezve az 50 hertzen rezgő eszközt az önkéntesek ajkához érintették, akik ennek hatására arról számoltak be, hogy a szecsuáni bors ízét érzik szájukon. A szakértők ezek alapján meglehetősen biztosak voltak abban, hogy a fűszer a mechanoreceptorok közül a vibrációt érzékelőkre hat, de minden kétséget kizáróan igazolni akarták ezt. A kísérlet végső fázisában ezért a rezgő műszerrel „lefárasztották” ezeket az idegvégződéseket, vagyis olyan hosszú ideig tették ki rezgésnek őket, hogy érzéketlenné váltak. Amikor ezt követően ismét bekenték a fűszerrel a résztvevők ajkát, ezt alig érezték az alanyok, vagyis valóban ugyanazon receptorokon történik a két gyökeresen eltérő inger érzékelése.

A hasonló kutatások egy napon a szakértők reményei szerint például újfajta fájdalomcsillapító eljárások kidolgozásához vezethetnek, amennyiben sikerül kiaknázni, hogy egymástól gyökeresen eltérő jellegű ingerek ugyanazon idegpályákon továbbítódnak az agyba.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward