Shop menü

BETILTOTTÁK AZ ELDEN RING KÖZVETÍTÉSEKET KÍNÁBAN

Kilenc hónap után viszont újra megjelenhetnek videojátékok az országban.
Török Roland
Török Roland
Betiltották az Elden Ring közvetítéseket Kínában

Alig egy hónappal ezelőtt számoltunk be arról, hogy Kína jelentősen korlátozni fogja a videojáték streamek nézésének lehetőségét, máris itt van az újabb csavar, ami még tovább szigorítja a nyugati szemmel eddig is elképzelhetetlenül erős kezű szabályozást. 

Danial Ahmad kínai játékipar elemző szerint az Elden Ring elképesztően népszerű volt az országban, olyannyira, hogy a játék megjelenésének hetében több, mint 17 millió nézője volt a streameknek - nem egy hétre lebontva, hanem naponta! Ezzel viszont csak az volt a gond a kínai kormány szerint, hogy az Elden Ring értékesítése nem engedélyezett az országban, így az, aki nézte, szintén ki volt téve a játék káros hatásainak. A jövőben ezt megelőzendő tehát szigorúan betiltották az ilyen engedély nélküli játékok nézését és közvetítését. 

Bár a kínai játékosok, ha akarják, illegálisan meg tudják vásárolni a nem engedélyezett játékokat, azokat megnézni, vagy egyáltalán értesülni róluk ezentúl egy fokkal nehezebb lesz számukra. 

A Reuters hírügynökség beszámolója szerint a kínai kormány ugyanazon gyermekvédelmi elvek mentén kezdte el korlátozni a nem engedélyezett játékok videós megtekintését, mint amivel korábban szinte teljesen ellehetetlenítették a játékok hozzáférhetőségét a fiatalok számára. A Nemzeti Rádió és Televíziós Hivatal szerint bármely platformon tilos közvetíteni olyan játékokat, amiket a hatóság nem engedélyez, ez pedig különösen igaz a külföldi címekre, hiszen azok abnormális esztétikával rendelkeznek. 

"Egy ideje az olyan problémák, mint a zűrzavaros online közvetítések és a tizenévesek játékfüggősége széles körű aggodalmat kelt a társadalomban, és sürgősen hatékony intézkedéseket kell hozni" – írja a szabályozó hatóság. 

Kínában továbbra sem csak a fogyasztókat sújtják, ha videojátékokról van szó, a fejlesztők életét ugyanis szintén ellehetetlenítik. A múlt héten oldottak fel a hatóságok egy kilenc hónapos licenckiadási szünetet, ez idő alatt egyetlen egy új játék sem jelenhetett meg az országban. Vagyis az Elden Ringnek semmiképpen se lett volna esélye „családbarát” tartalommá válnia, hogy legalább nézhessék az érdeklődők. A licencek befagyasztása olyan gigavállalatokat is érintett, mint a világ egyik legnagyobb kiadója, a Tencent, akik attól félve, hogy a kormány betiltja a tevékenységüket, minden játékukból kivették a „Headshot” és a „Death” kifejezést. 

Ez a fajta öncenzúra nem elég, a játékfejlesztőknek minden szinten együtt kell működniük a kormánnyal, például különböző biometrikus azonosító módokat kell beépíteniük a játékokba, hogy biztosítani lehessen, nem egy gyerek játszik az adott termékkel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére