Shop menü

HAMAROSAN A JÁTÉKVIDEÓK NÉZÉSÉTŐL IS ELTILTHATJÁK A KÍNAI FIATALOKAT

Egy új törvénytervezet szerint gyerekek csak a kormány által megszabott tartalmakat láthatnák a neten.
Török Roland
Török Roland
Hamarosan a játékvideók nézésétől is eltilthatják a kínai fiatalokat

Kínában egy ideje nem jó fiatal játékosnak lenni, ugyanis az állam vigyázó szülőként heti alig 2-3 órában maximalizálja az online videojátékokkal tölthető időt. Természetesen akadnak módszerek, hogy az emberek valahogyan megkerüljék ezeket, de a játékfejlesztők és kiadók rá vannak arra kényszerítve, hogy ha kell, akkor hatékony arcfelismerő rendszerekkel, de figyeljék a játékosokat és biztosítsák, hogy senki ne játszhasson többet a törvényben előírtnál. 

Bár már most is különösen szigorú a törvény Kínában, most egy újabb lépést fognak tenni annak érdekében, hogy megakadályozzák azt, hogy az országban élő 180 millió 18 év alatt fiataltól a tech cégek pénzt szerezzenek. Magával a fiatalokat védő elvvel nem is lenne különösebb gond, de ez azzal jár, hogy maguk a fiatalok lehetetlenülnek el attól a lehetőségtől, hogy játszanak vagy egyáltalán gondolhassanak arra, hogy játszani szeretnének. Az új szabálytervezet szerint ugyanis mostantól a cél az lenne, hogy a szigorítás kiterjedjen az élő adásokra, videó, audió és közösségi média szolgáltatásokra is.

Magyarul egy hétre lebontva pár óránál tovább ne akarjon egy fiatal az interneten lógni, mert úgyse fog ott semmit se találni, ami érdekelheti. 

A törvényjavaslat szövege szerint a kínai fiatalok 94,9 százaléka jut internethez, ami sokkal nagyobb arány, mint a világ átlaga, és ez bár egy nagyon erős oktatási eszköz, valójában nincsenek felkészülve arra a kiskorúak, hogy ezt kezelni tudják és kiszűrjék a hamis vagy illegális információkat. A törvénytervezet négy fő problémára hívja fel a figyelmet, amit fejlesztene: 

  • Internetes ismeretek a kiskorúak körében   
  • Információs tartalmi normák   
  • A kiskorúak személyes adatainak védelme  
  • A kiskorúak internetfüggőségének megelőzése és ellenőrzése   

A szabályozás nem csak a szoftvergyártókra terjedne ki, hanem a hardvergyártókra is kötelezettséget róna. Innentől kezdve nem lehetne olyan számítógépes eszközt eladni, ami ne rendelkezne "ifjúsági móddal”, vagyis ne lehetne szigorúan ellenőrizni, hogy mit csinál rajta a fiatal felhasználó. Ezeken a hardvereken a mód használata közben csak a kormány által elfogadott szoftverek futhatnának, sőt, ezeknek előre telepítve kellene lenniük. 

A tervezet egyelőre felmérés fázisban van, tehát a nyilvánosság véleményt alkothat róla, de figyelembe véve az eddigi trendeket, nem lepődnénk meg, ha a tervezet gond nélkül végig menne a törvényhozásban. A Tencent, a Bilbili, iQUIYI és a hasonló játékos, közösségi médiás platformok folyamatosan vesztik tőzsdei értéküket, mióta a kínai kormány 2019 óta keményebben lép fel velük szemben.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére