Shop menü

SZINTE ALIG JÁTSZHATNAK MÁR A KÍNAI GYEREKEK VIDEOJÁTÉKOKKAL

Folytatódik a trend, gamer kínai gyereknek lenni érvről-évre egyre nehezebb az ázsiai országban.
Török Roland
Török Roland
Szinte alig játszhatnak már a kínai gyerekek videojátékokkal

Még 2019 végén érkezett egy szabályozás, ami jelentősen limitálta a gyermekek videojátékkal tölthető óráinak számát, hétköznap ugyanis másfél óránál többet nem tölthettek a kontrollerek vagy a telefonok képernyői mögött, legalábbis legálisan. Sokan viszont nem vették elég komolyan a szabályokat, ezért a következő évre már azt is bevezették, hogy csak valós névvel lehet a játékokkal játszani. A rendszer így is kijátszható maradt, de nagyon megnehezítette a fiatalkorúak videojátékon keresztüli unaloműzését.

Az új szabályozás viszont minden eddiginél tovább megy, mostantól kezdve csak hétvégén játszhatnak a gyerekek, akkor is összesen csak heti 3 órát.

A függőség elleni küzdelemre hivatkozva lényegében állami szinten tiltják el a gyerekeket szinte teljesen videojátékoktól. Míg más le se ül játszani például League of Legends-szel, ha nincs szabad 3 órája, addig az ottani gyerekeknek ezt az időt be kell osztaniuk egy teljes hétvégére és az ünnepnapokra.

Mivel iskolai napokon egyáltalán nem lehet majd játszani, így az állam szerint a 18 év alatti gyerekek nagyobb eséllyel fognak majd kimenni a szabadba és sportolni.

A szeptember 1-én életbe lépő szabályozás 5 pontból áll:

  1. Csak pénteken, szombaton és vasárnap játszhatnak a gyerekek este 8 órától 9 óráig, összesen heti 3 órát.
  2. Szigorúan ellenőrzik, hogy saját névvel és személyi adattal lépnek be az online játékokba. A játékfejlesztő cégeket ellenőrzik és büntetik őket, ha nem szűrik ki megfelelően a kiskorúakat.
  3. Elvárják, hogy minden korábbinál sűrűbben ellenőrizzék a kiadók az online játékosokat és azt, hogy ne költhessenek pénzt az arra jogosulatlan gyerekek.
  4. A családoknak és az iskoláknak kötelességük az egészséges fejlődést elősegítő jó környezet kialakítása, kötelességük ellenőrizni a gyerekeket, hogy nem játszanak-e valami online játékkal.
  5. Csak online játékokra vonatkozik a szabályozás és 18 éves kor alatt.

Az állam szerint csak így lehetséges megállítani, hogy a „spirituális ópium” elpusztítsa a fiatal generációt.

Talán nem meglepő, de az új szabályozás hozományaként a kínai videojátékokkal foglalkozó cégek részvényei kisebb esésbe kezdtek. Kínában 665 millió játékos van és ezzel messze a világ legnagyobb videojáték piaca.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére