Shop menü

18 ÉV ALATTIAKNAK HÉTKÖZNAP MAXIMUM MÁSFÉL ÓRA JÁTÉK, 22 ÓRÁIG - ÚJ SZABÁLYOK KÍNÁBAN

Nem számít, hogy a politikánál téged sokkal jobban érdekel a Hearthstone, ne aggódj, a politikusok akkor is gondolnak rád.
Török Roland
Török Roland
18 év alattiaknak hétköznap maximum másfél óra játék, 22 óráig - új szabályok Kínában

Kína nem éppen a szabadság fellegvára, legalábbis attól a ponttól kezdve, amikor már nem értesz egyet a bölcs állami vezetők döntésével. Új szabályok érkeznek ugyanis a nagyhatalom jóvoltából a 18 éven aluliak számára, ami erősen limitálja az online játékkal eltölthető idejüket és költségvetésüket.

A hatóságok, Xi Jinping elnökkel egyetemben nagyon fontosnak tartják a kiskorúak megfelelő szellemi és testi fejlődését. Tisztában vannak vele, hogy az országuk videojáték nagyhatalom és rengetegen keresnek pénzt akár az e-sporttal, akár valamilyen módon a játékokkal, de éppen ezért szeretnék még jobban szabályozni ipart. Ennek megfelelően, hogy megakadályozzák a fiataloknál terjedő rövidlátás és függőség problémáját, és hogy ne szenvedjen kárt a tanulmányi életük se, új limiteket kívánnak bevezetni, amit természetesen igencsak ajánlott lesz szigorúan betartani. 

Ha nem múlt el a játékos 18 éves, akkor hétköznaponként ezentúl csak 90 percet játszhat, nem többet. Hétvégén és ünnepnapokon sem lélegezhet nagyon fel, ha a világ legunalmasabb vidékén él egyke gyerekként, akkor is csak 3 órát tolhatja kedvenc játékát egyhuzamban. Természetesen a szabályok itt nem állnak meg, a pénztárcát is védeni kell. Nyolc év alatti gyermekek egyáltalán nem költhetnek pénzt a játékokban, 8 és 16 év között egyszeri feltöltéssel 50 jüant, hónapra lebontva 200 jüant lehet költeni. Ha elmúlt a játékos 16 éves, akkor megnyugodhat, 100 jüant is feltölthet egyszerre és havi 400 jüanig, vagyis olyan 16 000 Ft-ig költhet kedve szerint. Bárhogyan is alakul a csemete napja, 10 óra után takarodó van és egészen 8 óráig nem indíthat el online játékot.

Galéria megnyitása

A szülőknek kötelességük lesz szélesebb körben tájékozódni, és a gyermeküknek megfelelő játékot válasszanak. Külön kiemelik még, hogy a nyugati világban használt korhatár rendszer nem felel meg a kínai elvárásoknak, felelős szülő nem engedi játszani a szexualitást, az erőszakot és szerencsejátékot propagáló címeket. 

Ha attól félnél, hogy a Kínai Állam nem tesz meg a gyermekek védelme érdekében mindent, akkor ne aggódj. Mostantól kezdve még szigorúbban fogják ellenőrizni a játékosok személyazonosságát, új rendszereket vezetnek be, hogy a szülők véletlenül se tudják odaadni saját accountjukat. Még több ellenőrzéssel ugyanis megvédhetőek maradnak a kínai állam jövőbeli reménységei. Az ellenőrzések szigorítását az online vállalatoktól megkövetelik, személyi azonosítás a szolgáltatások regisztrációjakor, mobilszámok figyelése és egyéb azonosítók használata. A kínai kormány szerint a szabályozás megalkotása szakértők bevonásával készült, így nincs ok az aggodalomra. Cserébe több stadion, foci és kosárpálya fog épülni a jövőben.

A The New York Times szerint a kínai szülők és a játékosok egy része szkeptikus a szabályozással szemben. Ha online nem is, offline tud majd továbbra is játszani bárki, ezt pedig nehezebb lesz megakadályozni.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére