Kínában szeptembertől csak valós névvel lehet videojátékokkal játszani

A kormány szerint túl sok a játékfüggő az országukban.

Kínában szeptembertől csak valós névvel lehet videojátékokkal játszani

Ismét tett egy lépést előre a kínai kormány annak érdekében, hogy még inkább beleszólhasson és ellenőrizhesse az állampolgárai hétköznapjait. Tavaly már  erősen limitálta a játékkal eltölthető órák számát a 18 éven aluli állampolgárok számára és az új szabályozás bevezetésekor megígérték, hogy még több erőforrást fognak erre szentelni annak érdekében, hogy ellenőrizni tudják, valóban betartják-e ezeket a törvényeket.

Az scmp.com szerint ezen ellenőrző rendszerek fejlesztései nagyon jól alakulnak, hiszen hamarosan megkövetelhetik, hogy csak valós név megadásával lehessen játszani a játékokkal, amiket később egyedi azonosítóval tudnak ellátni és ellenőrizni. A két legnagyobb játékipari szereplő Kínában pedig egyedi megoldásokat talált a jobb felismerhetőség érdekében, mivel sokan megpróbálják kijátszani a rendszert. Van, aki az idősebb rokonai adataival lép be, de olyan is előfordul, hogy publikus mobil játéktermekbe mennek a gyerekek, ahol nincs ilyen megkötés, hiszen valaki más már bejelentkezett a játékba.

A Tencent és a NetEase több játékánál is be fogja vezetni az arcfelismerős bejelentkezést, így megakadályozható lesz például az, hogy a gyerek a nagypapa felhasználói azonosítójával lépjen be, hiszen a program látni fogja, hogy csalni próbál a lurkó.

Aki pedig ezentúl játékot kíván kiadni Kínában, annak nehezebb dolga lesz, ugyanis csak a kormány szigorú ellenőrzése után és hozzájárulása mellett jelenhet meg bármilyen játék az országban. Ezek a feltételek nagyon szigorúak és a külföldiek számára szinte követhetetlenek, így szinte biztos, hogy valamelyik helyi kiadó segítségével tudnak csak majd megjelenni, ami mellett megint csak könnyedén kompromittálódhat egy külföldi app.

Eddig a kínai kormány közel 100 játékot büntetett meg, mert nem volt benne megfelelő azonosítási rendszer, a kínai AppStore-ból pedig több ezer játékot töröltek. Ezzel az egyértelmű nyomásgyakorlással pedig idő kérdése, hogy mikor fogja az összes fejlesztő beadni a derekát és beépíteni az azonosításhoz szükséges funkciókat a programjaikba. Ezeket a változtatásokat a kínai kormány képviselője stílszerűen a játékosoknak szánt ChinaJoy rendezvényen jelentette be.

A nagyobb kontroll az applikációk felett több más államnak is problémás. India például pár napja tiltott be közel 60 applikációt (TikTok, Mobile Legends, Mi Community, WeChat, Weibo, Clash of Kings, Baidu Translate stb.), és jelenleg az Egyesült Államok elnöke is hadat üzent az egyik legsikeresebb kínai applikációnak, a TikTok-nak. India és az USA is egyértelműen a nemzetbiztonsági kockázatot jelölte meg indoknak ezeknél a programoknál, mert szerintük az alkalmazással rögzített adatok kínai szerverekre kerülnek, amiket aztán a kínai kormány automatikus és manuális módszerekkel ellenőriz.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap