Donald Trump a TikTokot is betiltaná

Egyre több kínai gyökerekkel rendelkező vállalat kerülhet nehéz helyzetbe, és a TikTok tiltása felhasználók százmillióit érintheti.

Donald Trump a TikTokot is betiltaná

Az Egyesült Államok az utóbbi időben egyre keményebben lép fel sok kínai vállalattal szemben, és bizony számos meghatározó cég van a nemzetközi porondon kínai gyökerekkel. Az amerikaiak folyamatosan nemzetbiztonsági kockázatról beszélnek, miközben már egyre általánosabb indokokat hoznak fel a cégekkel szemben.

A Huawei a legnagyobb vállalat eddig, akit az USA megszorongatott azzal a váddal, hogy nemzetbiztonsági kockázatot jelent a működése. És bár egyelőre semmilyen konkrét bizonyítékot nem mutatott fel ellene, olyan eszközöket vet be ellene, hogy most erősen kérdéses a cég jövője. Sok kisebb kínai vállalattal szemben is tiltást vezetett be az utóbbi időben Amerika, de ezek nem kapnak olyan hírverést, most azonban megint egy nagyobb hal került a fókuszba.

Galéria megnyitása

A napokban Donald Trump nyíltan beszélt arról, amiről már egyébként is lehetett pletykákat hallani, illetve Mike Pompeo is figyelmeztette az érintetteket. Az amerikai elnök betilthatja a TikTokot. A TikTok egy olyan videomegosztó szolgáltatás, ami globálisan elképesztő népszerűségnek örvend, és főleg a felnövekvő generáció használja előszeretettel, 20 év alatti a regisztráltak jelentős része.

Bár az eddigi elemzések szerint a TikTok egyáltalán nem veszélyesebb, mint mondjuk a Facebook vagy a Twitter, Donald Trump mégis ugyanazon indoklással tiltaná ki az Egyesült Államokból a szolgáltatást, mint amivel a Huawei-t. Hogy a működése nemzetbiztonsági kockázatot jelent. És bár nem próbál a több felhasználói információhoz hozzáférni, mint bármelyik másik közösségi szolgáltatás, az USA számára éppen elegendő annyi, hogy a fejlesztésért felelős ByteDance kínai.

Trump nagyon rossznak nevezte a TikTok helyzetét, de nem meglepő módon részleteket nem osztott meg az aggodalmaival kapcsolatosan. Viszont az információk szerint megint csak arról az általános dologról van szó, hogy Kínában a helyi vállalatoknak az ottani törvények szerint állami kérésre meg kell osztaniuk a tárolt információkat a kormánnyal és a katonasággal is. Arról azonban nincsenek adatok, hogy ezzel a jogával a kínai vezetés szokott-e élni, esetleg lenne bármilyen ismert ügy, ami erre vezethető vissza.

Galéria megnyitása

Konkrét tiltás egyelőre még nem született, viszont az már érezhető, hogy nagy a feszültég az applikáció körül. A kormányzati dolgozóknak nem szabad letölteni az applikációt olyan mobilra, amit munkahelyen használnak, és a katonaság is fellépet ellene.

A TikTok helyzetét nehezíti, hogy a szolgáltatást Indiában már korábban betiltották, 58 másik kínai applikációval együtt. És az indiai vezetés szintén biztonsági kockázatot lát a kínai szoftverekben, úgy véli, hogy ezek a programok alkalmasak arra, hogy megsértse velük Kína India szuverenitását. A döntést India katonai összecsapásokat követően hozta meg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap