Béta Kinect SDK Windows-ra, a Microsoft-tól

A Microsoft Kinect már egy ideje elérhető Xbox 360-hoz, de a hasznos kis kiegészítőben rejlő lehetőségeket egyesek nem csak játékra, hanem egyéb, ötletes célokra is felhasználták már. Eddig a Kinect-et csak vállalkozó kedvű, lelkes programozók használhatták fel érdekes célokra, de a Microsoft a hatalmas népszerűség és lelkesedés láttán úgy döntött, hogy szélesebb kör számára is kiaknázhatóvá teszi az eszközben rejlő lehetőségeket, méghozzá egy szoftverfejlesztő-csomag segítségével.

Béta Kinect SDK Windows-ra, a Microsoft-tól

Eddig a Kinect-et csak vállalkozó kedvű, lelkes programozók használhatták fel érdekes célokra, de a Microsoft a hatalmas népszerűség és lelkesedés láttán úgy döntött, hogy szélesebb kör számára is kiaknázhatóvá teszi az eszközben rejlő lehetőségeket, méghozzá egy szoftverfejlesztő-csomag segítségével.

A Windows-os változatban elérhető Kinect SDK egyelőre még csak béta változatban áll rendelkezésre, de így is mindeni számára letölthető 32-bites és 64-bites változatban egyaránt. Ahhoz, hogy a 22 MB körüli csomagot használni tudjuk, Windows 7 operációs rendszerre és a Visual Studio 2010-es kiadására van szükség, no meg persze némi programozói előképzettségre is. Amennyiben elakadnánk a munkában, úgy használhatjuk a Microsoft által készített dokumentációt, ami hatalmas segítség lehet, ugyanis rendkívül részletes.

A szoftverfejlesztő csomag hozzáférést biztosít a Kinect mélységérzékelőjéhez, RGB kamerájához és négy elemből álló mikrofon alrendszeréhez is, így az ezekből a szenzorokból érkező jeleket, illetve nyers adatokat az SDK segítségével könnyedén feldolgozhatjuk. A szoftvercsomag egyszerre maximum két ember mozgásainak érzékelését (Skeleton tracking, csontváz alapú mozgáskövetés), illetve gesztusaiknak felismerését teszi lehetővé, de emellett audió feldolgozással kapcsolatos extrákat is kínál, mint például zaj- és visszhangszűrést, illetve beszédfelismerő funkciót.

Az SDK-val kapcsolatban részletes információk itt találhatóak, ahol néhány példa kód is fellelhető. A jelenlegi változat kereskedelmi célra nem használható, de a későbbiekben egy kereskedelmi célú SDK is megjelenik majd, viszont a béta kiadással készült alkalmazások a végleges verzióra nem feltétlenül lesznek átültethetőek - állítja a Microsoft.

Megkötések ide vagy oda, a hivatalos, béta fázisban lévő Kinect SDK arra mindenképpen jó lesz, hogy népszerűsítse a Kinect-et, amelyből tavaly november óta több, mint tízmillió darabot adtak el.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward