Besorolhatatlan baktériumfajra akadtak a Vosztok-tó jégmintáiban

Egy teljesen új, eddig sosem látott baktériumfajra akadtak az orosz kutatók a Déli-sark jégtakarója alatt található Vosztok-tóból származó minták első elemzésekor.

Besorolhatatlan baktériumfajra akadtak a Vosztok-tó jégmintáiban

Egy teljesen új, eddig sosem látott baktériumfajra akadtak az orosz kutatók a Déli-sark jégtakarója alatt található Vosztok-tóból származó minták első elemzésekor. A most felfedezett mikroba a baktériumok egyik ismert törzsébe sem sorolható be, mondta el Szergej Bulat, a Szentpétervári Atomfizikai Intézet eukariótagenetikai laboratóriumának munkatársa.

„A szennyeződés lehetőségét kizárva egy olyan bakteriális genomra akadtunk, amely egyetlen, a világ adatbázisaiban szereplő fajra sem hasonlít, így egyelőre beazonosíthatatlan és besorolhatatlan életformának nevezzük” – folytatta a kutató.

A külvilágtól teljesen elzárt, legalább százezer, de valószínűleg több millió éve jégpáncéllal borított tó megfúrására 22 évig készültek a kutatók, míg végül tavaly sikerrel jártak. A húszmillió éve keletkezett Vosztok-tó eléréséhez 4000 méter jégen kellett áthatolni, majd amikor ez sikerült, eltávolították a fúrófejet, a víz pedig beáramlott a furatba, ahol megfagyott. A 2012-es szezonban már nem volt lehetőség a minta felhozására, így a két méter hosszú jégdarabot csak idén január 10-én emelték ki a 3406 méteres mélységből.

Ennek elemzését még nem kezdték meg, viszont a fúrófejre fagyott vízmintákban hét esetben is megtalálták ugyanazt a rejtélyes baktériumfajt, amelynek DNS-e semmilyen ismert élőlény genomjával nem mutat 86 százalék feletti egyezést. Az örökítőanyag 10 százalék fölötti eltérésétől pedig általában már új fajról beszélünk, mondta Bulat.

Még ennél is érdekesebb azonban, hogy az újonnan felfedezett baktériumot nem sikerül elhelyezni a más fajokkal való rokonságot demonstráló törzsfán sem, mivel az egyetlen létező rendszertani kategóriába sem illik igazán bele. A felfedezés igazolásához további vizsgálatokra lesz szükség, de a kutatók reményei szerint erre minden esély megvan a most januárban felhozott jégminta révén, amely pillanatnyilag egy hajó fedélzetén Oroszország felé tart.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward