Bemutatták Kína új lézerfegyverét

A rendszer drónok, illetve nagyobb célpontok specifikus részeinek elpusztítására alkalmas, és fejlesztői szerint akár egy rakétát is képes elkapni röptében.

Bemutatták Kína új lézerfegyverét

Ténylegesen praktikusan használtható lézerfegyverek már évek óta nem csak a tudományos-fantasztikus művekben léteznek. Az Egyesült Államok haditengerészete például egy rendkívüli pontosságú lézeres rendszert tesztel, amely révén egészen pici célpontok is lelőhetők egy hajó fedélzetéről a jármű károsítása nélkül, és néhány hete Kína is megmutatta a világnak, mire képes saját lézerágyúja. A kínai állami televízióban közvetített fegyverdemonstráción a LAG II nevű új fegyver volt látható, amely gyorsan és pontosan képes megsemmisíteni a levegőben repkedő kisebb célpontokat.

Az amerikai lézerfegyver

A rendszer egy elektro-optikai érzékelővel, automatikusan kutat potenciális célpontok után, és a megtalált objektumok közül egy emberi irányító választja ki, hogy mire tüzeljen a lézer. Innentől kezdve csak másodpercek kellenek ahhoz, hogy a rendszer által kibocsátott sugárnyaláb túlhevítse a célpont egy kicsiny részét, darabokra törve azt. A fejlesztők elmondása szerint a lézer a tesztek során használt drónoknál sokkal nagyobb sebességű objektumok megsemmisítésére is képes, így akár rakétákat is le lehet vele lőni repülés közben.

És a kínai változat

A most bemutatott lézerfegyver a LAG I nevű, 2014-ben elkészült rendszer továbbfejlesztett változata. Bár az új verzióval kapcsolatban nem tettek közzé pontos adatokat a szakértők, exportra is szánt elődje 10 kilowattos nyalábokat bocsát ki magából, és készenléti állapotból beindítva pár másodperc alatt el tud pusztítani egy két kilométerre található apróbb célpontot.

Az irányított energiafegyverek célja pedig pontosan ez lenne: ezeket arra tervezik, hogy drónokat pusztítsanak el, vagy pedig nagyobb célpontok specifikus részeit semmisítsék meg, a teljes objektum elpusztítása nélkül. Így arra is alkalmasak, hogy távolról működésképtelenné tegyenek egy járművet, vagy megsemmisítsék annak fegyvereit. Mivel egyre hatásosabb prototípusok épülnek, és a tüzelési költségei is évről évre alacsonyabbak lesznek, a közeljövőben várhatóan egyre több nemzet fegyveres erői kezdik alkalmazni a lézerfegyvereket. Kína bevallottan drónelhárító céllal, illetve a terrorista fenyegetések ellen kezdte kiépíteni saját lézerfegyvereit.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward