Bemutatkozott az első Sailfish OS-sel érkező mobil

A Jolla okostelefonja úgy tűnik, hogy a legkevésbé sem az árával fog hódítani; a központban a dizájnja és az egyedisége lesz. 

Bemutatkozott az első Sailfish OS-sel érkező mobil

Idén több új operációs rendszerrel kell szembenéznünk, és persze ezekhez minden esetben tartozik valamilyen (egy, vagy több) masina is. A Jolla nevű fejlesztői csapat (amit mint ismeretes, javarészt ex-Nokia és ex-Intel Meego programozók alapítottak a kudarcba fulladt projekt után) semmit sem bízott a véletlenre. A különleges, okostelefonokra szánt rendszerűk mellé egy legalább olyan különleges eszközt is létrehoztak.

Az egyszerűen csak Jolla névre keresztelt eszköz úgy néz ki, mintha két különböző készülékből gyúrták volna össze, de szó szerint. A hátlap és az előlap teljesen más, egymással szemben kontrasztos árnyalatban tetszelegnek, és a telefon kialakítása is olyan, mintha két pengemobil lenne összeragasztva. Ez a kialakítás a "The Other Half" fantázianevet kapta. A Jolla eleje minden esetben fekete, míg a háta halványkék, narancssárga, zöld vagy fehér árnyalatú lehet. Ráadásul a hátlap színét önállóan képes felismerni a rendszer, és ennek megfelelően hangolja be a felhasználói felület megjelenését.

A masina specifikációja meglehetősen hiányos egyelőre, a Jollánál erről kevesebb szót ejtettek a kelleténél. Az előlapot egy 4,5 hüvelykes kijelző fogja kitölteni, ezen rajzolódik ki előttünk a Meego alapokra felépített Sailfish OS. Ennek az operációs rendszernek az a különlegessége, hogy (elvileg) támogatja az Androidra készített applikációkat - részletekbe menően erről sem beszéltek. Két kameránk lesz a fedélzeten, előre egy HD videóhívások folytatását lehetővé tevő kerül, míg hátul egy 8 megapixeles, autófókuszos, LED villanóval megtoldott modul bukkan majd fel, ami FullHD videók készítését engedi.

A háttérben az LTE támogatásból kifolyólag, valószínűleg egy Krait magos Qualcomm lapka áll, de hivatalosan csak annyit árultak el, hogy két processzormaggal lesz dolgunk. A tárhelyünk alapesetben 16 GB-os kapacitású, de ezt akár egy 64 GB-os microSDXC kártyával is megtoldhatjuk. A kapcsolati képességei között, a 4G mellett találunk 802.11 b/g/n Wi-Fi-t, NFC chipet, Bluetooth 3.0 modult A2DP-vel és A-GPS-es GPS vevőt is. Az akkumulátor kapacitására nem derült fény, de arra igen, hogy az egység cserélhető lesz, mivel a hátoldalakat össze-vissza variálhatjuk hangulatunk, vagy esetleg öltözetünk szerint.

Az erősen gesztusvezérlésre épített operációs rendszer egyelőre meggyőző szinte minden szempontból, de erre szükség is van, hiszen a Jolla mobil ára 399 euró lesz. A gépezet kereskedelmi forgalomba kerülésének dátumáról sajnos nem esett szó. Az alábbi bemutatóvideóban a vállalat egyik alapítója, Marc Dillon a fejlesztők és a leendőbeli felhasználók mellett külön szólt a divattervezőkhöz és a bloggerekhez is, hogy segítsék őket a népszerűséghez vezető úton.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward