Bemutatkozott a BME új szuperszámítógépe

Bemutatkozott a BME új szuperszámítógépe

Bemutatták Supermant, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem új szuperszámítógépét, amely az egyetem nagy számításigényű alapkutatásainak támogatásához nyújt infrastruktúrát. A 30 számítóegységből álló rendszer elméleti teljesítménye megközelíti a másodpercenkénti 6 teraflopos értéket.

Péceli Gábor rektor a sajtótájékoztatón elmondta, hogy a 70 millió forint értékű, 360 processzormaggal rendelkező gép „új minőséget” jelent a BME számára, és új lendültet kaphatnak azok a kutatások, amelyekhez összetett modellezés és szimuláció szükséges, írja az MTI. A rektor azt is hozzátette, hogy az új gép révén remélhetőleg a különböző karok, tanszékek kutatócsoportjai minden eddiginél szorosabban tudnak majd együttműködni.

A számítógép májusban érkezett az egyetemre, és augusztus 26-án állították próbaüzembe. Azóta az egyetem szinte valamennyi kara igénybe vette már a rendszert, így a tesztüzem alatt Superman 70‒80 százalékos kihasználtsággal működött, mondta el Szeberényi Imre, a BME kutatási-fejlesztési igazgatóhelyettese.

Már az eddigi használat során is fontos tudományos előrelépések történtek, az építőmérnöki kar vízépítési és vízgazdálkodási tanszékének a kutatói például egy integrált hidrodinamikai modellt hoztak létre a szuperszámítógép segítségével. Ennek révén a Fertő-tó és a Balaton áramlási folyamatait, hullámzását és a vízi környezet állapotát lehet majd vizsgálni, és többek közt kiszámíthatóvá válhatnak egy esetleges idegen vízgyűjtő területről történő vízpótlás hatásai, vagy például a balatoni kikötők eliszaposodási folyamata is. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward