Bármikor kitörhet az Ió legnagyobb vulkánja

A Loki körülbelül 500 naponta okád magából lávát, és most ismét eljött az ideje ennek.

Bármikor kitörhet az Ió legnagyobb vulkánja

A Jupiter Ió nevű holdja jelentősen eltér az óriásbolygó másik három nagy kísérőjétől. Míg a Kallisztó, a Ganümédész és az Európé felszín alatti óceánnal rendelkezik, az Ió leginkább a pokol ábrázolásaira emlékeztet: több mint 400 működő vulkán van a felszínén, amivel a Naprendszer vulkanikusan leginkább aktív ismert égitestje. A holdon található legnagyobb tűzhányó, a Loki pedig rendszerünk leghatalmasabb működő vulkánja.

A szakértők 1979-ben igazolták először, hogy a Loki ma is aktív, és 2002-ben azt is megmutatták, hogy szabályos időközönként tör ki. Az utóbbi eredményről beszámoló tanulmány egyik szerzője, Julie Rathbun az Amerikai Csillagászati Társaság éves ülésén bemutatott poszterén pedig most arról értekezik, hogy a következő kitörés még ebben a hónapban várható.

A Loki annyira méretes, hogy a földi távcsövekkel is lehet tanulmányozni. Rathbun és kollégái az észlelési adatok alapján megállapították, hogy a vulkán 1988–2000 között nagyjából 540 naponta tört ki. Utána azonban szabálytalanabbá vált, illetve valamennyire a ritkább észlelések is megnehezítették, hogy periodicitást lehessen kimutatni viselkedésében. 2013 óta azonban ismét több az észlelési adat, és ismét megjelent a szabályosság: a vulkán körülbelül 475 naponta tör ki, és 160 napig okádja a lávát.

 

Galéria megnyitása

Ezek alapján pedig, mivel az előző kitörés 2018 májusában kezdődött, a Loki idén szeptemberben indulhat be újra, mondja Rathbun, aki a korábbi adatok alapján a tavalyi kitörés időpontját is pontosan jelezte előre. Ha a kutató jóslata most is beválik, az nagyon nagy eredmény lenne, a vulkánok működését ugyanis nagyon nehéz előre jelezni, akkor meg főleg, ha egy másik égitesten lévő tűzhányóról van szó.

A vulkánok nagyon összetett rendszerek, és rengeteg dolog befolyásolhatja viselkedésüket, beleértve a magmautánpótlás sebességét, a magma összetételét, az alapkőzet minőségét és egyéb tényezőket, mondja Rathbun. Aki szerint a Loki esetében az előrejelzést megkönnyíti a vulkán mérete: minél nagyobb ugyanis egy tűzhányó, annál megjósolhatóbb a viselkedése, egy ponton túl ugyanis az alapvető fizikai folyamatok hatása elnyomja a sok-sok egyéb, kisebb tényező befolyását, ami megváltoztathatja a kitörések idejét.

Galéria megnyitása

A Loki esetében ugyanakkor nem árt az óvatosság, a vulkán ugyanis abszolút rászolgált a nevére. Ahogy a tréfacsináló skandináv isten, akiről elnevezték, időnként a tűzhányó viselkedése igen kaotikus, mondja Rathbun. Ahogy már említettük, korábban egy másik periódus szerint működött, majd egy ideig össze-vissza tört ki, most pedig ismét szabályosnak mutatkozik.

A Loki krátere egy 202 kilométer átmérőjű mélyedés, amelyben egy gigantikus, részben mindig olvadt állapotú lávató és egy azon úszó, változó méretű kéregdarab található. A tó közvetlen kapcsolatban áll az alatta található magmatömeggel. Amikor a vulkán kitör, a friss láva lassan beteríti a tó felszínét, majd lehűlve vékony kérget képez azon. Ez a kéreg azonban nem stabil, és amikor elkezd szétesni, újabb kitörést indít be, mondják a kutatók. A kitörések gyakorisága valószínűleg a láva porózusságától függ, attól függően lesz ugyanis stabilabb vagy kevésbé stabil a kéreg.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap