Azonosították a megtermékenyítés egyik legfontosabb lépését

A zigóta létrejöttéhez elengedhetetlen két fehérje, a spermium által hordozott Izumo, illetve a petesejt felszínén található Juno összekapcsolódása.

Azonosították a megtermékenyítés egyik legfontosabb lépését

A brit Sanger Intézet kutatói ráakadtak az emlős megtermékenyítési folyamat valószínűleg legfontosabb elemére: a kulcsmomentumot két fehérje, a spermium felszínén található Izumo, illetve a petesejt által hordozott Juno interakciója jelenti. Az egérkísérletek révén feltárt eredmény fontos kérdésekre ad választ az emlősök szaporodásával kapcsolatban, és újfajta mesterséges megtermékenyítési eljárások, illetve fogamzásgátló módszerek kidolgozásához vezethet.

Az Izumo nevű proteint 2005-ben fedezte fel egy japán kutatócsoport. A spermiumokon található molekuláról már ekkor sejteni lehetett, hogy fontos szerepet játszik a petesejt felismerésében megtermékenyítés során, azt azonban senki sem tudta, hogy pontosan hogyan teszi ezt. A Sanger Intézet munkatársai a rejtély megfejtése érdekében létrehozták a protein mesterséges változatát, majd addig próbálták azt egerek petesejtjeihez kapcsolni, amíg megtalálták a hozzá illő receptort. Az így azonosított molekula a termékenység római istennője után a Juno nevet kapta.

„Úgy véljük, hogy sikerült azonosítanunk a spermium és a petesejt azon molekuláit, amelyeknek mindenképpen kapcsolatba kell kerülniük ahhoz, hogy a megtermékenyítés megtörténhessen” – mondja Gavin Wright sejtbiológus, a kutatás vezetője.

A felfedezés megerősítése érdekében a kutatók génmérnöki módszerekkel olyan egereket hoztak létre, amelyek ivarsejtjeiről hiányoztak az említett fehérjék. Sem a hím, sem a nőstény egyedek nem voltak képesek egészséges partnerükkel utódokat létrehozni. A kísérletek során az is kiderült, hogy a Juno-receptorok a megtermékenyítés pillanatában eltűnnek a sejt felszínéről, ami megmagyarázhatja azt a régóta kutatott rejtélyt, hogy egy petesejtet miért csak egy hímivarsejt termékenyít meg. (Azon ritka esetekben, amikor több spermium is egyesül a petesejttel, a zigóta a kromoszómák magas száma miatt életképtelen lesz.)

A kutatók a következő lépésben annak igyekeznek utánajárni, hogy a megmagyarázhatatlan okok miatt meddő nők és férfiak esetében valóban a két fehérje valamiféle defektusa okozza-e a problémát. Ha pedig tényleg a proteinekkel van a gond, a szakértők újfajta fertilizációs technikákat dolgozhatnak ki ezek helyrehozatalára.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward