Az űrben szülést vizsgálná egy holland startup

A kísérlethez önkénteseket keresnek, akik vállalják, hogy 24–36 órát, a szülés idejét mikrogravitációban töltik, és ott hozzák világra gyermeküket.

Az űrben szülést vizsgálná egy holland startup

A SpaceLife Origin világszínvonalú orvosi csapattal küldené Föld körüli pályára a vállalkozó szellemű kismamákat, akik a cég honlapján olvasható nyilatkozat szerint ugyanolyan biztonságban eshetnének át a szülésen, mintha egy jól felszerelt nyugati kórházba vonultak volna be. Az első kísérletet 2024-ben tervezik végrehajtani.

Az ötlet kapcsán persze rögtön felmerülhet a kérdés, hogy mi szükség van egy ilyen projektre, elvégre az űrutazás azért nem tartozik a legbiztonságosabb vállalkozások közé, így miért tenné ki valaki magát és leendő gyermekét a kilövés és a Földre való visszatérés kockázatának? Egbert Edelbroek, a cég egyik vezetője szerint azonban annak vizsgálata, hogy hogyan zajlik egy szülés az űrben, a jövőben fontos adalékot jelenthet az emberiség fennmaradásának biztosításához.

Ha ugyanis olyan súlyos katasztrófa sújtaná a Földet, hogy el kell hagynunk a bolygót, fajunk nagy valószínűséggel csak úgy élheti túl, ha képes az űrben is szaporodni, a megfelelő felszíni kolóniák kiépítéséhez ugyanis időre lesz szükség. Arról nem is beszélve, hogy ha az űrbéli szülést már képesek leszünk rendben abszolválni, egy másik bolygón (pl. a Marson) is sokkal kevesebb akadályba ütközünk majd, ha ott születnek meg az első gyerekek.

Galéria megnyitása

Ehhez persze számtalan más problémát is meg kell oldani, hiszen a szakértők abban sem egészen biztosak, hogyan kellene felnőtt emberi lényeket egészségesen tartani az űrben. Ez még a Nemzetközi Űrállomáson is gondot jelent egy-egy hosszabb tartózkodás során, pedig a létesítmény a földi magnetoszférán belül kering, vagyis védve van a kozmikus sugárzás javától. A mélyűri emberi űrutazásokhoz ráadásul még nem létezik bevált technológia, vagyis egyelőre elég messze vagyunk attól, hogy interplanetáris fajjá váljunk. De ezt sikerül megvalósítani, a Földön kívül való reprodukció kétségkívül fontos része lesz a megoldásnak. Más kérdés azonban, hogy ennek megvalósíthatóságát valóban most és ennek a cégnek kell-e tesztelnie.

Edelbroek elmondása szerint máris tárgyalásokat kezdeményezett több űrrepüléssel foglalkozó magáncéggel, anyagi támogatás reményében pedig többek közt olyan amerikai közösségeket látogat, amelyek a civilizációtól elszakadva próbálnak önfenntartó életet élni egy lehetséges apokalipszisre készülve. A cégvezető szerint ebben az amúgy is a világ végére készülő körben valószínűleg nagyobb hajlandóság lesz a projekt támogatására. Elmondása szerint ráadásul már olyan nőkkel is beszélt, akik szívesen belevágnának a kísérletbe.

Ha Edelbroek megszerzi a sikerhez szükséges dolgokat, vagyis legalább egy rakétát, egy űrkapszulát, kellő mennyiségű pénzt és egy önkéntest, akkor sem biztos, hogy sínre kerül a vállalkozás. Az űrrepülésre, és ezen belül a kereskedelmi űrrepülésre is nagyon szigorú szabályok vonatkoznak, amelyeknek meg kell felelni, és akkor még nem is beszéltünk a terhes nőkre vonatkozó szabályozásokról. Sok országban például akár le is tartóztathatják azt az anyát, aki magára hagyja vagy tudatosan veszélynek teszi ki gyermekét, az űrutazás pedig kétségkívül veszélyes. A kísérletben részt vevő orvoscsapat pedig komoly etikai aggályokba ütközhet, ha belemennek egy olyan küldetésbe, amely növeli a szülés körüli komplikációk kockázatát.

Galéria megnyitása

A küldetés kapcsán ezen kívül komoly technikai kérdések is felmerülnek. Például hogy hogyan fogják tudni, mikor kell az anyát az űrhajóba ültetni, hacsak nem indítják be a szülést. A másik felmerülő gond, hogy kilövés közben az űrhajósok a nehézségi gyorsulás háromszorosát tapasztalják meg, és ha probléma esetén vészleszállást kell végrehajtani, az utasokra ható erőhatások ennek háromszorosát is elérhetik. Azt pedig senki sem tudja, hogy mindez milyen hatással lehet egy szülő nőre vagy egy újszülöttre.

Az űrben vizsgált terhességekkel kapcsolatos adatok egyelőre kevés fajra korlátozódnak, és az eredmények mind azt sugallják, hogy a magzatoknak és az újszülötteknek is szükségük van a gravitációra, hogy egészségesen fejlődjenek. Az 1990-es években vemhes patkányok adtak életet kölykeiknek miután egy hetet egy amerikai űrsiklón az űrben töltöttek. A kölykök mindegyike alulfejlett egyensúlyszervvel jött világra, így amíg a belső fülükben található szerv nem hozta be a lemaradást, amire pár hét alatt sor került, egyensúlyzavarokkal küzdöttek. De a szülés folyamatához is fontos a gravitáció: a terhes nők fájdalmát csökkenti, ha sétálgatni tudnak, és a kitolási szakasz is könnyebb, ha a nehézségi erő is segíti a gyerek haladását.

Mindent összevetve egyelőre nem tűnik úgy, hogy megérett az idő egy ilyen kísérletre. Talán majd akkor, amikor a kereskedelmi cégeknek hála évente sok-sok felnőtt ember éri el az űrt, és mindennapos rutinná válnak az emberes kilövések. És az sem biztos, hogy egy hasonló kaliberű cég a megfelelő jelölt a vállalkozás megtervezésére, a SpaceLife Originről mögött álló megnevezett személyek ugyanis jobbára üzletemberek, akiknek semmi tapasztaltuk nincs az orvoslásban vagy az űrrepülésben.

A cég egyébként az űrszülés előtt más reprodukciós küldetéseket is tervez: 2020-ban emberi ivarsejteket küldenének fel egy műholddal, amely egyfajta genetikai Noé bárkájaként biztosítaná fajunk túlélését, 2021-ben pedig lombikban hoznának létre megtermékenyített petesejteket az űrben, majd a zigótákat pár nap után visszahoznák a Földre, ahol egészséges nőkbe ültetnék be ezeket.

Galéria megnyitása

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap