Az oxigénszint evolúciója

Egyre több bizonyíték utal arra, hogy a légköri és óceáni oxigénszint 2,4 milliárd évvel ezelőtti hirtelen emelkedését egy hasonlóan impresszív zuhanás, és egymilliárd évnyi oxigénben szegény környezet követte.

Az oxigénszint evolúciója

A kutatók többsége a légkör és az óceánok kezdeti oxigenizációját egyfajta folytonos, felfelé irányuló folyamatként képzeli el. Ennek első lépése volt a körülbelül 2,4 millárd évvel ezelőtt bekövetkezett nagy oxigenizációs esemény (Great Oxygenation Event, GOE), amelynek során drasztikusan megnőtt a Föld légkörének és óceánjainak molekuláris oxigéntartalma. Az elméletek szerint ennek az eseménynek döntő szerepe volt az eukarióta életformák kialakulásában. Az oxigénszint következő jelentős megugrása pedig kétmilliárd évvel később következett be, az első állatok megjelenésével egy időben.

Korábbi geokémiai kutatások azonban már sejteni engedték, és a Kaliforniai Egyetem legújabb projektjének eredményei pedig alátámasztották, hogy a földi oxigénszint története nem foglalható össze ennyire egyszerűen. Az oxigénkatasztrófaként is emlegetett első emelkedés után ugyanis egy hasonlóan drámai visszaesés következett be a molekuláris oxigén szintjében.

A nagy oxigenizációs eseményt feltehetően egyrészt az aerob fotoszintetizáló élőlények, főként a cianobaktériumok megjelenése okozta, amelyek nagyjából 2,8-2,5 milliárd éve bukkantak fel, és nagy mértékű oxigéntermelésbe kezdtek. A másik, ezzel szorosan összefüggő ok az volt, hogy míg korábban a vas(II)-oxid (FeO) és különböző szerves anyagok folyamatosan megkötötték a szabad oxigént, ezek az ásványok 2,4 milliárd évvel ezelőttre telítődtek, egyre jelentősebb oxigénszintet eredményezve a légkörben. Az oxigénkatasztrófa minden idők legnagyobb kihalási eseményéhez vezetett, és az eddig az időszakig az élet elsődleges előfordulási formáját jelentő anaerob fajok túlnyomó részének kipusztulását okozta.

Timothy Lyons, a kutatás vezetője elmondta, hogy a geológiai bizonyítékok alapján úgy tűnik, hogy az oxigénszint 2,2-2,3 milliárd évvel ezelőtt szinte megközelítette a mai szintet, majd 200 millió évvel később gyors zuhanásba kezdett. A szakértő szerint az ezt követő több mind egymilliárd évben a felszínt alacsony oxigénszint, az óceánok mélyét pedig az oxigén teljes hiánya jellemezte.

A történések pontos oka egyelőre ismeretlen, de az oxigénszint ilyen mértékű ingadozásának megértése rendkívül fontos lehet abban, hogy megértsük a környezet és az evolúció közti komplikált összefüggéseket.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward