Az ötödik óriásbolygó

Elképzelhető, hogy valaha egy ötödik óriásbolygó is létezett naprendszerünkben a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptunusz és az Uránusz gázóriásain kívül.

Az ötödik óriásbolygó

Elképzelhető, sőt igen valószínű, hogy valaha egy ötödik óriásbolygó is létezett naprendszerünkben a Jupiter, a Szaturnusz, a Neptunusz és az Uránusz gázóriásain kívül. A Naprendszer kialakulását modellező szimulációk alapján valószínűsíthető az ötödik égitest létezése, amelyet aztán bolygók sajátos együttállásából adódó gravitációs tér parittyaszerűen kilőhetett a rendszerből, ezért nincs már jelen.

 

David Nesvorny, a boulderi Southwest Research Institute kutatója több mint hatezer szimuláció eredményei alapján arra a következtetésre jutott, hogy ha a kezdetektől négy óriásbolygóval számolunk, akkor a jelenlegi bolygópályák kialakulására mindössze 2,5 százalék esély van. Egy ilyen rendszer túl kiszámíthatatlan lett volna a korai időszakban ahhoz, hogy a mienkhez hasonlóvá alakuljon a későbbiekben, és jó eséllyel nem is maradt volna meg mind a négy óriásbolygó.

Ehhez képest tízszer akkora a naprendszerünkhöz hasonló rendszer kialakulásának esélye, ha kezdetben öt óriásbolygót tartalmaz a modell. Az elveszett világ a szimuláció szerint az Uránuszhoz és a Neptunuszhoz hasonló tömegű lehetett, és valószínűleg hozzájuk hasonló „jégbolygó” volt.

Nesvorny a modell segítségével az ötödik bolygó elképzelt „távozását” videón is szimulálta. A Naprendszer 600 millió éves korában egy instabil időszak kezdődött, amely összezavarta az addigi bolygópályákat. A Jupiter gravitációs terével való találkozás végül kilőhette a rejtélyes ötödik óriást a rendszerből.

Bár elsőre a valóságtól elrugaszkodottnak tűnhet ez a feltételezés, a kutató felhívja a figyelmet arra, hogy az utóbbi időben több magányos bolygót is találtak a csillagközi űrben, így elképzelhető, hogy bolygók távozása naprendszerekből általános jelenségnek számít. Nesvorny szerint ez az eredmény érdekes kérdéseket vet fel a Naprendszer külső részének korai történetével kapcsolatban. A legtöbb kutatás azzal foglalkozik, hogy mi található most ezeken a részeken, nem pedig azzal, hogy milyen objektumok lehettek jelen a múltban, és mi történhetett velük.

„Ez persze csak a kezdet”, mondja Nesvorny. „Még rengeteg kutatást igényel annak megállapítása, hogy létezett-e az ötödik bolygó, vagy sem. Magam sem vagyok teljesen meggyőzve.”

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward