Az MSI Turbo U.2-es adapterkártyával jelentkezik

Az M.2-es slotba illeszkedő bővítőkártya az SFF-8639-es csatolóval ellátott SSD meghajtókhoz készült – ilyen csatoló van az Intel egyes 750-es SSD-in is.

Az MSI Turbo U.2-es adapterkártyával jelentkezik

Az MSI egy új, speciális kiegészítőt mutatott be, ami az U.2-es, azaz SFF-8639-es csatolófelülettel ellátott SSD meghajtókhoz készült. Ez az új csatolófelület alapvetően az M.2 kábeles változatának tekinthető – nem is véletlen, hogy az U.2-es portot tartalmazó adapterkártya pont M.2-es slotba illeszkedik.

Az U.2-es csatoló gyakorlatilag ugyanannyi csatlakozólábbal rendelkezik, mint az M.2-es slot, foglalata azonban már inkább egy RJ-45-ös port méretét idézi. Az eddig csak SFF-8639-es elnevezéssel emlegetett U.2-es port kompakt felépítése és egyszerű alkalmazhatósága miatt fényesebb jövő előtt áll a 2,5 hüvelykes meghajtók szegmensében, mint a SATA Express csatoló, amely iránt még mindig nem érdeklődik a piac – talán nem is véletlenül. A SATA Express népszerűtlenségének oka leginkább az általa alkalmazott nagyméretű, nehezen használható kábel lehet, ami nem egy túl felhasználóbarát megoldás.

Az U.2 ehhez képest sokkal kompaktabb lesz, sávszélesség tekintetében pedig ugyanazt tudja, amit az SSD kártyák számára készített M.2-es slot: PCI Express 3.0 x4-es csatolófelületen keresztül akár 32 Gbps-os adatátviteli sávszélességet is biztosíthat. SATA Express fronton jelenleg 16 Gbps a plafon.

Az U.2-es csatolót tartalmazó MSI bővítőkártya a jelenlegi információk szerint kétféle módon lesz elérhető: egyrészt megvásárolható lesz különálló kiegészítőként, másrészt az MSI egyes felsőkategóriás alaplapjaihoz tartozékként is járhat. U.2-es port már az ASUS egyes alaplapjain is található, sőt, a gyártó már az MSI-éhez hasonló adapterkártyát is bemutatott, amelynek Hyper Kit a neve. SSD fronton egyelőre nincs túl sok olyan megoldás, amely az SFF-8639-es, azaz az U.2-es csatolóra támaszkodna, de azért már létezik ilyesmi, például az Intel 750-es SSD családjában.

Arról egyelőre nincs hír, hogy az MSI külön megvásárolható U.2-es adapterkártyája pontosan mennyibe kerül majd, mint ahogy egyelőre az is rejtély, hogy az újdonság mikor válik elérhetővé.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward