Az iráni kormány „lekapcsolta” az internetet

Az egész országban gyakorlatilag használhatatlanul lassúvá vált a net, elérhetetlenek a levelezőprogramok, a hazai és külföldi híroldalak, a keresőmotorok és a közösségi oldalak többsége is.

Az iráni kormány „lekapcsolta” az internetet

Irán a múlt hét végén minden hivatalos bejelentés nélkül tovább korlátozta az ország felhasználóinak hozzáférését a világhálóhoz és blokkolta a népszerű levelezőprogramokat, jelentette az AFP vasárnap. Irániak milliói csütörtök óta képtelenek bejelentkezni Gmail-, Yahoo-, illetve Hotmail-fiókjaikba, és a korlátozás nem csak a levelezőprogramokat érinti: szinte lehetetlen hozzáférni a hazai és külföldi híroldalak, keresőmotorok és közösségi oldalak többségéhez is, ráadásul az egész országban gyakorlatilag használhatatlanul lassúvá vált a net. Az ok valószínűsíthetően egy új szűrőrendszer bevezetése, amelyről azonban mindeddig semmiféle hivatalos bejelentés nem érkezett.

Az információ áramlásának ellenőrzése kulcsfontosságú az iráni rezsim számára, ahol a 75 millió fős lakosságból 36 millióan rendszeresen használják a világhálót. Ennek érdekében 2011 elején speciális rendőrségi alakulatot hoztak létre a „cyberbűnözők” leleplezésére, amely elsősorban a közösségi oldalakon szerveződő kormányellenes megmozdulásokat kíséri figyelemmel. Már eddig is számos oldal elérése korlátozott volt Iránban, különböző trükkökkel azonban a hozzáértők ezeket elérhetővé tudták tenni. Mostani radikális döntésével azonban a kormány gyakorlatilag lekapcsolta az országot a világhálóról. 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward