Az internet ellenségei 2012-ben

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) hétfőn közzétette legfrissebb listáját az internet ellenségeiről. 

Az internet ellenségei 2012-ben

A Riporterek Határok Nélkül (RSF) hétfőn közzétette legfrissebb listáját az internet ellenségeiről. A 2011-es év eseményeit értékelő jelentés az „ellenségek” közé azon országokat sorolja, amelyek jelentősen korlátozzák a szólásszabadságot a világhálón, illetve akadályozzák a hozzáférést a nethez.

A feketelistára felkerült Fehéroroszország és Bahrein, utóbbi a világháló korlátozása és a fennálló szunnita rend ellen tiltakozó bloggerekkel szembeni erőszakos fellépések miatt. Ahogy az RSF képviselői megfogalmazták, Bahrein a tökéletes példa arra, hogyan lehet sikeresen korlátozni az információ áramlását: a külföldi médiumok kizárása, az emberi jogi aktivisták zaklatása, a bloggerek és egyéb aktív felhasználók letartóztatása (akik közül egy a börtönben meg is halt), a szólásszabadságért harcolók ellen bevetett bűnvádi eljárások és lejárató-kampányok, a kommunikáció lehetőségének megakadályozása mind hozzájárultak a hatalmon lévők kontrolljának kiterjesztéséhez.

Líbia ugyanakkor lekerült a megfigyelés alatt álló országok listájáról, mivel az Arab Tavasz eseményei véget vetettek Moammer Kadhafi hatalmának és cenzúrájának is. Az RSF jelentése ennek kapcsán kiemeli az internet szerepét a tavalyi arab események során, és felhívja a figyelmet arra, hogy pontosan ezért olyan fontos megőrizni a netes hozzáférés lehetőségét és a szólásszabadságot. A közösségi hálók kulcsszerepet játszottak tüntetések megszervezésében és az információ terjesztésében. Szintén lekerült a listáról Venezuela.

Az internet ellenségei a 2011-es évben tanúsított magatartásuk alapján Bahrein, Fehéroroszország, Észak-Korea, Irán, Kína, Kuba, Mianmar, Szaúd-Arábia, Szíria, Türkmenisztán, Üzbegisztán és Vietnám.

Az RSF által megfigyelés alatt tartott országokhoz Ausztrália, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Egyiptom, Eritrea, Franciaország, Malajzia, Oroszország, Sri Lanka, Thaiföld, Tunézia és Törökország mellé az érzékelhetően erősödő kontroll miatt csatlakozott India és Kazahsztán is. Franciaország tavaly került fel a listára egy sor újságírók ellen kezdeményezett bűnvád okán, idén pedig elsősorban az illegális letöltőkkel szemben bevezetett, „háromesélyes” eljárásmenet miatt szerepelnek újra. Ausztrália sokak szerint megkérdőjelezhető tartalomszűrő-rendszere miatt szerepel a listán, amely elviekben a gyermekpornográfiát és egyéb helytelennek ítélt tartalmakat hivatott kiszűrni. Az ellenzők szerint meglehetősen tág azon kritériumok köre, melyek alapján egy-egy oldalt „helytelennek” találnak, vagyis ha a kormány valamilyen oldalt le akar tiltani, előbb-utóbb talál rá okot.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward