Az intenzív hőhatástól is véd a legújabb álcázó arcfesték

Az új anyag 15 másodpercig gond nélkül állja a 600 ˚C körüli hőmérsékletet, és csak ezt követően kezd el melegedni, de akkor is csak nagyon lassan.

Az intenzív hőhatástól is véd a legújabb álcázó arcfesték

A technikai fejlődés elérte az álcázó arcfestékek világát is, az Amerikai Kémiai Társaság éves ülésén ugyanis egy olyan új keverékről számoltak be a kutatók, amely amellett, hogy segít viselőjének rejtve maradni, védőrétegként is funkcionál: megóvja a katonák bőrét a robbanások extrém hőhatásaitól. Az újfajta, hőálló festék a tűzoltók számára is hasznos lehet, vélik a szakértők.

Robert Lochhead, a Dél-Mississippi Egyetem munkatársai által végzett kutatás vezetője beszámolójában elmondta, hogy a katonák évszázadok, sőt, évezredek óta használnak arcfestékeket annak érdekében, hogy bőrük jobban beleolvadjon a környezetbe, és így elrejtőzhessenek az ellenséges szemek elől. Az új festék folytatja ezt a hagyományt, de addicionális védelmet nyújt a robbanások hatásaival szemben is, amelyek rengeteg áldozatot szedtek és szednek Irakban, Afganisztánban és számos más fegyveres konfliktusban is.

„Az útszéli bombák vagy más robbanószerkezetek detonációja két szakaszban fejti ki hatását” ‒ mondja Lockhead. „Először a szuperszonikus sebességgel haladó, magas légnyomású hullám terjed szét, amely végzetes belső sérüléseket okozhat a túl közel tartózkodóknak. Az ezt szinte közvetlenül követő hőhullám hőmérséklete meghaladja a 600 ˚C-ot. A hőhatás ugyan csak két másodpercig tart, de ez pont elég arra, hogy szó szerint megsüsse az arcot, a kezeket és bármilyen szabadon maradt bőrfelületet.”

Az Egyesült Államok Védelmi Minisztériuma régóta keresi a megoldást a problémára, és Lockhead kollégái segítségével most megvalósította azt, ami elsőre lehetetlennek tűnt: egy olyan anyagot kreáltak, amelyet a katonák egyszerűen magukra kennek, mintha napvédő krém lenne, és a papírrétegnél is vékonyabb „bevonat” képes megvédeni arcukat a robbanások intenzív hőjétől.

A festék jócskán túlszárnyalja az elvárt teljesítményt: 15 másodpercig gond nélkül állja a 600 ˚C körüli hőmérsékletet, és csak ezt követően kezd el melegedni, de akkor is csak olyan lassan, hogy maximum elsőfokú égést okoz. Ezt megkockáztatva a festék akár hatvan másodpercig is kellő védelmet nyújt, ami azt jelenti, hogy jóval több idő van eltávolodni, illetve a sérülteket eltávolítani a robbanás és az annak nyomán esetlegesen jelentkező tűz közeléből, mint egyébként lenne. Kisebb hőhatásnak kitéve hosszabb ideig is képes védelmet nyújtani a festék, így egy extra védőréteget jelenthet a tűzoltók bőrén is.

A festéknek számos elvárásnak kellett megfelelnie: védelmezzen az intenzív hőhatástól, nappali és éjszakai álcázásra használható színekben is elkészíthető legyen, könnyen felkenhető és eltávolítható, ugyanakkor vízálló legyen, és ne irritálja a szemet, az orrot és a szájat.

A legnagyobb kihívás a festék elkészítése során az volt, hogy el kellett kerülni az ásványi olajok, alkoholok, zsírok és az egyéb, hagyományosan arcfestési célra alkalmazott szénhidrogének használatát, ezek ugyanis az említett hőmérsékleten elégnek. A kutatók ehelyett szilikonokat használtak, amelyek sokkal kevésbé gyúlékonyak, és könnyebb kezelhetőségük miatt egyébként is egyre több kozmetikai produktumban helyettesítik a szénhidrogéneket.

A másik nagy feladat a rovarriasztás megoldása volt. A legtöbb rovarriasztó szer aktív hatóanyaga az N,N-Dietil-meta-toluamid, rövidítve DEET nevű vegyület, és az amerikai fegyveres erők előírásai szerint minden álcázó arcfestéknek 35 százalékban tartalmaznia kell ezt az anyagot. A DEET viszont gyúlékony, így elsőre szinte lehetetlennek feladatnak tűnt úgy a festék részévé tenni, hogy az megőrizze hőállóságát. Végül a kutatók mégis megoldották a feladatot: hidrogéles oldatba „csomagolták” a DEET-t, így a vízben gazdag környezet megakadályozza, hogy a vegyület lángra kapjon.

Az elsődleges laboratóriumi tesztek már sikeresen lezajlottak, így a fejlesztés tovább folyhat. Lockhead és kollégái most azt tervezik, hogy más felületeken is kipróbálják a festéket, mivel remélik, hogy az alkalmas lesz a ruházat, a sátrak és más objektumok intenzív hőtől történő megóvására is. A tűzoltók számára pedig jelenleg egy színtelen változat megalkotásán dolgoznak.

 

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward