Shop menü

AZ INTEL VEZETŐJE CÁFOLJA, HOGY CSÚSZÁS LENNE A 3 NM-ES CSÍKSZÉLESSÉGGEL KÉSZÜLŐ TERMÉKEKNÉL

A jelek szerint sem az Intel 3, sem a TSMC N3 gyártástechnológiájával készülő processzorok nem késnek az eredeti tervekhez képest.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az Intel vezetője cáfolja, hogy csúszás lenne a 3 nm-es csíkszélességgel készülő termékeknél

Az elmúlt napokban egy érdekes iparági értesülés kapott szárnyra, amely alapján úgy tűnt, az Intel háza táján csúszás várható a TSMC 3 nm-es csíkszélességét használó Arrow Lake processzorok esetében, ugyanis a vállalat a megrendeléseket 2024 negyedik negyedévére halasztotta, így a termékek valamikor 2025 elején jelenthetnének meg, nem 2024 harmadik negyedévében, ahogy az várható lett volna. Pat Gelsinger szerint ilyesmiről szó sincs, minden olyan projekt meg fog jelenni időben, amelyek a 3 nm-es gyártástechnológiákat használják.

Elmondása szerint minden fejlesztés menetrend szerint halad, legyen szó arról, amelynél a TSCM 3 nm-es csíkszélességét használják, vagy éppen azokról, amelyeknél már az Intel 3 csíkszélesség juthat szerephez. Utóbbi a régi nevezéktan szerint az 5 nm-es csíkszélességet takarja, ám ezt a nevezéktant leváltották annak érdekében, hogy jobban szemléltethessék, hol tartanak a konkurens csíkszélességekhez képest. Az Intel 3 gyártástechnológiáját a Granite Rapids és a Sierre Forrest használja, míg a TSMC N3 csíkszélessége köré az Arrow Lake processzorokban használatos iGPU lapka épülhet.

Galéria megnyitása

A felsoroltak közül a Granite Rapids az adatközpontok szegmensében juthat szerephez, ez a fejlesztés csak és kizárólag teljesítményre hangolt processzormagokat tartalmaz majd. Az ugyancsak az adatközpontok piacára szánt Sierra Forest már energiahatékonyságra hangolt processzormagokkal készül, ám ugyanúgy az Intel 3 csíkszélességével készül, mint fentebb említett társa.

Galéria megnyitása

Érdekesség, hogy a korábbi pletyka, amely alapján az Arrow Lake processzorok késésére számíthattunk, azt állította, hogy a TSMC N3 csíkszélességét használó rendeléseket elhalasztotta az Intel, ám erről szó sincs a jelek szerint. Érdekesség egyébként, hogy a soron következő klienspiaci processzorcsalád alapját adó Meteor Lake is a TSMC N3 gyártástechnológiáját használhatja az iGPU esetében, ám ezen a téren már nem beszéltek késésről a pletykálók. A lényeg, hogy egyik fejlesztés sem csúszik.

Az Arrow Lake esetében egyébként az iGPU a TSMC N3E gyártástechnológiája köré épülhet, míg a processzormagokat tartalmazó lapka az Intel 20A csíkszélességével készülhet, ami 2 nm-es osztályú gyártástechnológiának minősül. Mire az Arrow Lake sorozat iGPU-jára szükség lesz, a TSMC elég komoly mennyiségű tapasztalatot szerezhet 3 nm-es csíkszélességek terén, így nem sok esélye van, hogy az esetleges késésre a TSMC hibájából került volna sor. Hogy végül tényleg sikerül-e tartani a tervezett menetrendet? Az elkövetkező évek hónapok folyamán mindenképpen kiderül.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére