Az Intel feladja az 5G-s mobilokat

A vállalat számára csalódás a szegmens, és nem látja, hogyan tudna biztos profitra szert tenni.

Az Intel feladja az 5G-s mobilokat

Az Intel már hosszú ideje dolgozik azon, hogy 5G hálózati modemet hozzon létre, és a vállalat elsősorban okostelefonokban szerette volna felhasználni az újdonságát, de erre a jelek szerint belátható időn belül nem fog sor kerülni. Sokáig úgy volt, hogy az Apple lehet az 5G-s mobilok terén az Intel partnere, de a Qualcomm és az Apple váratlan bejelentése keresztülhúzta a terveket.

Néhány órával azt követően, hogy az Apple és a Qualcomm új megállapodást kötött a további pereskedés helyett, bejelentette a redmondi alakulat, hogy kihátrál a mobilokba szánt 5G modemek fejlesztéséből. A vállalat jelentős partner nélkül maradt volna, ha adott esetben nem számíthat az Apple-re az iPhone-ok révén, ezért hozta meg ezt a rendkívül nehéz döntést. Az Intel már eddig is nagyon sok pénzt költött a kutatásra és a fejlesztésre, most pedig, hogy nem látni a megtérülési esélyeket, inkább nem fektet ebbe többet. Eredetileg idén már szeretett volna okostelefonokba alkalmas 5G modemmel előállni a vállalat, de technológiai akadályokba ütközött, ezért legkorábban jövőre tudott volna ilyen termékkel elkészülni. Talán, ha minden fejlesztés az eredeti tervek szerint alakul, akkor most egészen más lenne a helyzet, de az Intel nem tudta teljesíteni a menetrendjét. A cég egyébként már be is jelentette korábban, hogy az XMM 8160 modemmel szeretne 2020-ra előrukkolni az okostelefonok számára, de így más terveket kell szőnie.

Galéria megnyitása

Fontos, hogy ez a lépés még nem jelenti azt, hogy az Intel teljesen felhagyna a mobilos hálózati modemek terjesztésével, a meglévő termékeit továbbra is elérhetik az érdeklődők. A vállalat portfóliójában több 4G LTE-s megoldás is szerepel, melyek jelen is vannak néhány eszközben, főleg iPhone-okban. És amennyiben ilyenre tart igényt valaki a továbbiakban, azt is ki fogják szolgálni minden további nélkül. Az Intel 4G LTE modemei ráadásul elég jól szerepelnek, és kifejezetten magas minőségűek.

Az Intel nem az 5G-t adja fel teljesen, hanem csak az okostelefonokba irányuló fejlesztéseket.

A vállalat más eszközök számára továbbra is szeretne ilyen hálózati egységeket készíteni és szállítani, az Intel által létrehozott 5G megoldások felbukkanhatnak majd például hordozható személyi számítógépekben vagy végfelhasználói hálózati eszközökben is. Valószínűleg a XMM 8160 fejlesztése sem fog kútba esni, hanem más lehetőségeket fog ezzel keresni az Intel (a Fibocom már be is jelentette korábban, hogy ezt felhasználva egy olyan M.2-es interfésszel ellátott modult készít, amivel sokféle eszköznél lehet 5G támogatásról gondoskodni). Olyan területekre helyezheti a vállalat a fókuszát, ahonnan jobb eséllyel tud profitot felhajtani, mint a mobilokból, és a cég szerencséjére az 5G-ben sokan látnak komoly lehetőségeket, ami jól jöhet a számára.

Galéria megnyitása

Az Intel pozitívan nyilatkozik az ügyről, de persze egy kicsit nehezen tudja azt leplezni, hogy ez valójában mekkora kudarc a számára az Apple elvesztése. „Az 5G továbbra is stratégiai prioritást élvez az Intelnél, és csapatunk értékes portfóliót és szellemi tulajdonokat hozott létre mostanra ezen a téren. Vizsgáljuk az opcióinkat, hogy miként tudjuk az általunk létrehozott dolgokat valódi értékre váltani, a lehetőségek nagyon változatosak, hiszen rendkívül széles az adatközpontú platformok és termékkategóriák felhozatala az alakuló 5G világban.” – mondta el rövid közleményében Bob Swan, az Intel első embere.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap