Elképesztő tempóra lesz képes az Intel új 5G modeme

Az Intel lemaradásban van a Qualcommhoz képest az 5G tekintetében, de a vállalat most próbálja felpörgetni a fejlesztéseit.

Elképesztő tempóra lesz képes az Intel új 5G modeme

Az 5G jövőre indul élesben, ezért a legtöbb mobilgyártó készíteni fog valamilyen okostelefont 5G hálózati modemmel felvértezve, ezekből viszont egyelőre meglehetősen szerény a választék. Egyedül a Qualcommnak van kész terméke, a MediaTek 2019 második felében küldheti bevetésre a saját fejlesztését, a Samsung dolgozik a saját egységén, az Intel pedig most villantotta meg, hogy mivel készül. (Bár azt hozzá kell tenni, hogy a chipgyártó tavaly novemberben jelentette be az első 5G modemét, az XMM 8060-at, de ez a jelek szerint nem lesz fogyasztói eszközben használva, csak tapasztalatszerzésre szolgálhat.)

Galéria megnyitása

Az Intel XMM termékcsaládba besoroló újdonság a 8160 jelöléssel lett ellátva, és ennek kapcsán a vállalat leginkább a flexibilis felhasználhatóságot emelte ki. A szakemberek úgy optimalizálták a terméket, hogy nem kizárólag okostelefonokban tehet majd kiváló szolgálatot az 5G térnyerése során, hanem minden gond nélkül be lehet majd vetni személyi számítógépekben (elsősorban különböző formátumú noteszgépekben) és hálózati eszközökben is.

A vállalat mielőbb szeretné ezt a fejlesztését elérhetővé tenni, és a célja az, hogy minél szélesebb pályán segítse az 5G terjedését annak minden új lehetőségével.

Mint mindig, ezúttal is elmondjuk, hogy az 5G esetében nem a sávszélesség növekedés az elsődleges cél, hanem sokkal fontosabb az alacsony késleltetés elérése, a gyártók viszont előszeretettel emelik ki, hogy mennyire tempósak az új generációs hálózati egységeik. Az Intel elárulta, hogy az XMM 8160 3-6-szor gyorsabb letöltési sebességgel tud szolgálni, mint a jelenleg elérhető legjobb 4G LTE hálózati modemek. Akár 6 Gbps-os tempóra is képes lesz az lapka, ami döbbenetesen sok lenne éles helyzetben – nagyfelbontású filmek mozgatása is csak másodperceket venne igénybe. A termék visszafelé kompatibilis, szóval nem kell mellette másik modemet is használni a 4G LTE, a 3G HSPA vagy akár a 2G kapcsolat biztosításához. Az 5G New Radiót teljes egészében támogatja majd, beleértve az SA (standalone) és az NSA (non-standalone) módokat egyaránt, szóval igazi mindenes ilyen tekintetben. Az Intel a világ minden táján szolgáltatókkal együtt dolgozva hozza létre a modemet, így globálisan helytállhat.

Galéria megnyitása

Annak köszönthetően, hogy az XMM 8160 rendkívül sokoldalú megoldás lesz, az Intel meglátása szerint a partnerek nagyobb szabadságot fognak kapni a különböző készülékek tervezés során, mert a burkolat alatt több hely áll majd a rendelkezésükre. A vállalat arra is kitért, hogy jó energiahatékonysággal dolgozó eszközöket lehet majd vele létrehozni vele, ami alacsony fogyasztásra enged következtetni, de konkrétumokról nem esett szó. És ami még nagyon fontos, hogy az XMM 8160 jól fogja érezni magát a 6 GHz alatti frekvenciatartományban és a milliméteres hullámokon (mmWave) egyaránt.

A hivatalos közlemény szerint a fejlesztések több mint fél évvel hamarabb fognak beérni, mint ahogy arra korábban számított az Intel. Viszont ez nem jelenti azt, hogy fel tudja venni a lépést a Qualcommal, legfeljebb a MediaTekhez közelít egy kicsit. Jelen állás szerint a termék szállítása 2019 második felében indulhat el, de csak 2020 elején jöhetnek vele a kereskedelmi forgalomba szánt termékek.

Az újdonság kapcsán meg kell jegyeznünk, hogy nemrégiben arról számolhattunk be, hogy az Apple csak 2020-ban fogja bevetni az 5G támogatást, és hogy ebben az Intel lesz a partnere. Az akkori információk pedig arról szóltak, hogy az iPhone-ba az Intel XMM 8161 hálózati modem fog felbukkanni. De könnyen lehet, hogy valójában a most leleplezett XMM 8160 lesz az a hálózati egység, ami kiszolgálja majd az Apple két év múlva debütáló okostelefonjait. Sajnos arról most nem szólt a fáma, hogy az Intel milyen gyártástechnológiával fogja előállítani a szóban forgó újdonságot, de az iPhone-ok kapcsán felmerült pletyka arról szólt, hogy a mobilokba kerülő egység 10 nm-es csíkszélességen készül majd, hogy ezzel javuljon a termék hatékonysága, az XMM 8060-hoz képest. (Tudniillik az a hír járja, hogy az XMM 8060 jelen formájában nem működik kellő megbízhatósággal, hajlamos túlmelegedni.)

Kíváncsian várjuk, hogy mi lesz az Intel mobilos üzletágának a sorsa a mostani bejelentést, és az XMM 8160 megjelenését követően, ugyanis meglehetősen ingatag lábakon áll ez az üzletág jelenleg. Korábban lehetett olyan híreket hallani, hogy feladja a hálózati modemes bizniszt az Intel, de az újdonság sikerén sok múlhat majd.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
0% THM
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap