Az indiai szonda is megérkezett a Marshoz

A MOM (hindiül Magalján) metán után fog kutatni a marsi légkörben, illetve a felszín hőmérsékleti térképét készíti el.

Az indiai szonda is megérkezett a Marshoz

Izgalmas időket élünk, ami a Mars kutatását illeti, tegnap hajnalban ugyanis az amerikai MAVEN után az indiaiak szondája is megérkezett a vörös bolygóhoz. A MOM(Mars Orbiter Mission, hindi nyelven Magalján) pályára állásával négyre nőttazon űrügynökségek száma, amelyek sikerrel érték el bolygószomszédunkat. Az első marsi küldetésre 1965-ben került sor, a Mariner−4 szonda a bolygó mellett elrepülve 21 fotót készített annak felszínéről. Azóta a NASA további 14, a szovjetek, illetve az oroszok 3, az Európai Űrügynökség (ESA) pedig 2 sikeres küldetésbe vágott bele az égitesten és annak környékén.

A MOM fedélzetén öt tudományos műszer található, amelyek közül három a légkör felső rétegeinek összetételét fogja elemezni, főként a metán jelenlétére koncentrálva, egy a felszín hőmérsékleti térképét készíti el, egy pedig felvételeket készít a Marsról. A küldetés első szakasza hat hónapig tart, és a szakértők azt remélik, hogy a MOM, a MAVEN, illetve a Curiosity adatainak összesítéséből minden eddiginél teljesebb kép bontakozik ki a marsi légkörről, és annak érdekfeszítő történetéről.

Az indiai szonda esetében a tudományos adatgyűjtésen túl a technológiai működőképesség demonstrálása is a küldetés céljai közé tartozik. India egyre aktívabb résztvevője a Naprendszer űrszondás felderítésének: az ország űrügynöksége, az ISRO hat évvel ezelőtt a Holdhoz küldött egy keringő egységet (Csandrajáan–1), illetve egy olyan szondát, amely az anyaegységről leválva 2008 novemberében becsapódott égi kísérőnk felszínébe. A MIP nevű űreszköz méréseire támaszkodva az indiai szakértők igazolták, hogy a Hold külső rétegei vizet tartalmaznak.

Az ISRO a következő években további küldetéseket tervez, 2017−2020 között újabb szondát küldenének a Marshoz, 2017-ben pedig immár irányított leszállással egy rovert juttatnának a Holdra. Ami a Mars kutatását illeti, a vörös bolygón igencsak nagy lesz a forgalom a következő tíz évben: a NASA, az ESA és az orosz Roszkozmosz is újabb landolásokat tervez, az említett szervezetek ráadásul záros határidőn belül mintákat szeretnének visszahozni bolygószomszédunkról a Földre. Rajtuk kívül nemrégiben az Egyesült Arab Emírségek is bejelentette, hogy 2021-ben szondát indítana a Marsra.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward