Az emberi szívnek létszükséglete a jó állóképesség

Enélkül nem marad egészséges.

Az emberi szívnek létszükséglete a jó állóképesség

Pár millió évvel ezelőtt, amikor elődeink és a csimpánzok fejlődése különvált, őseink egy sor olyan adaptáción mentek át, amelyek nyomán a jó állóképesség fajunk meghatározó tulajdonságává vált. Amikor 2 millió évvel ezelőtt megjelentek az első Homo-fajok, ez a folyamat még inkább felgyorsult. A változásoknak köszönhetjük, hogy napjainkban az ember (legalábbis az emberek egy része) képes sok-sok kilométert futni vagy gyalogolni.

Az átalakulás a szervezet egyik legfontosabb szervét, a szívet is átformálta. Hogy pontosan hogyan, azzal kapcsolatban a Harvard és a University of British Columbia kutatói végeztek átfogó vizsgálatokat, amelyek a múlt megértésén túl a napjainkban elterjedt szív- és érrendszeri betegségeket is új perspektívába helyezik.

Aaron Baggish, Daniel Lieberman és Robert Shave a csimpánzok, a gorillák és négy embercsoport (nagy állóképességű sportolók, amerikaifutball játékosok, mezőgazdaságban dolgozók és különösebben nem mozgók) szívét hasonlították össze a szerv felépítése és aktivitása szempontjából.

 

Galéria megnyitása

A gorillák és a csimpánzok napjaik nagy részében alszanak, és általában kevéssé aktívak, de rendkívül erősek és gyorsak, különösen rövid távon. Általában az jellemző rájuk, hogy nagyon nyugodtak, aztán hirtelen nagyon-nagyon intenzív mozgásba váltanak, ami valószínűleg nagy vérnyomásnövekedéssel is jár, mondja Shave. A nem emberi főemlősök szíve illik is ehhez a fajta életmódhoz: a szerv vastag falaival és kerekded formájával jól bírja a hirtelen vérnyomás-változásokat, amelyek akkor következnek be, ha gyorsan fel kell mászni egy fára vagy harcra kerül a sor.

Az emberi szív azonban nagyban különbözik a csimpánzok és gorillák szívétől. A test nagy részét vérrel ellátó bal kamra fajunk tagjaiban hosszabb és nagyobb, mint a nem emberi főemlősökben. További eltérés, hogy az emberi szív pumpálás közben el is fordul, ami szintén segíti, hogy több vért juttasson ki magából és többet szívjon magába működés közben. Ezen változások révén az emberi szív gyorsabban keringeti a vért, így a fajunk hosszabb ideig képes magasabb szintű aktivitást végezni pihenés nélkül.

Ami a vizsgált embereket illeti, a szakértők úgy találták, hogy a nagy állóképességű sportolók különösen méretes szívkamrákkal rendelkeznek, míg a mezőgazdaságban dolgozó, nagyrészt kemény fizikai munkát végzők szívkamrái ennél kisebbek. Az amerikaifocisták és a nem aktív életet élők szíve ugyanakkor sokkal inkább hasonlít a csimpánzokéra: a szív falai vastagabbak és a szerv nem fordul el annyira működés közben.

 

Galéria megnyitása

Ahogy a szakértők mondják, a szív a születés után alakjával is alkalmazkodik az életmódhoz, amit követünk. Így ha nem végzünk intenzívebb mozgásokat, falai megvastagodnak és rugalmatlanabbá válnak, már azelőtt is, hogy problémák jelentkeznének a vérnyomásunkkal. Ez a kutatókat is meglepte, ugyanis egészen mostanáig úgy hitték, hogy a magas vérnyomás az, ami ezeket a szerkezeti változásokat kiváltja a szívben.

Ahhoz tehát, hogy fenntartsuk a szív emberi szempontból egészséges formáját, rendszeres mozgásra van szükség. De semmi extrémre nem kell gondolni, hangsúlyozzák a szakértők, napi néhány kilométer gyaloglás teljesen kielégítő, a vadászó-gyűjtögető törzsek is ennyit mozognak naponta, és nekik rendben van a szívük. „Az ember élettartama rendkívül hosszú a többi fajéhoz képest. Ahhoz azonban, hogy fenntartsuk az egészséges vérnyomást, fontos, hogy egész életünkön át végezzünk valamiféle mérsékelten intenzív mozgást” – mondja Shave.

Neked ajánljuk

Kiemelt
{{ voucherAdditionalProduct.originalPrice|formatPrice }} Ft
Ajándékutalvány
-{{ product.discountDiff|formatPriceWithCode }}
{{ discountPercent(product) }}
Új
Teszteltük
{{ product.commentCount }}
{{ product.displayName }}
csak b2b
nem elérhető
{{ product.originalPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.grossPrice|formatPriceWithCode }}
{{ product.displayName }}

Tesztek

{{ i }}
{{ totalTranslation }}
Sorrend

Szólj hozzá!

A komment írásához előbb jelentkezz be!
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mondd el, mit gondolsz a cikkről.

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap