Az ember és a rovarok szemének előnyeit kombinálja egy újfajta lencse

A flexibilis polimerből készült lencse nagy látószögű, ugyanakkor fókusztávolsága is széles határok közt változtatható. 

Az ember és a rovarok szemének előnyeit kombinálja egy újfajta lencse

Az Ohiói Állami Egyetem kutatói az emberi szem fókuszáló képességét és a rovarszem széles látószögét kombinálták egy általuk kifejlesztett, újfajta lencsében. A végeredménynek köszönhetően a jövő okostelefonjainak aprócska kamerái is a jobb digitális fényképezőgépekkel versenyképes minőségben állíthatnak elő képeket, illetve jelentősen fejlődhet a biológiai és az orvosi képalkotás is.

Ahogy a fejlesztők elmondták, lencséjük képes a fókusztávolság megváltoztatására, ugyanakkor egyszerre nagyon nagy területet lát be. Az 5 milliméter átmérőjű prototípus egy áttetsző, hajlékony polimer tokból és az ezt megtöltő zselészerű anyagból áll. A megszokott lencseformán kisebb kiemelkedések, különálló lencsék láthatók. Mind a nagy lencse, mind a rá helyezett kisebb lencsék görbülete állítható a beléjük pumpált folyadék mennyiségének változtatása révén, így az összetett rendszer iránya és fókusza széles határok közt változtatható.

A hagyományos lencserendszerekkel ellentétben tehát nem több különböző lencse mozgatása révén változik a kép, hanem egyetlen, könnyű és hajlékony lencse alakjának változtatásával. Ennek felhasználása révén a maiaknál jelentősen könnyebb és kisebb méretű kamerák és mikroszkópok lehetnek létrehozhatók.

A fejlesztők szerint a jövő konfokális mikroszkópjában az újfajta lencse révén nem lesz szükség mozgó részekre, így jelentősen leegyszerűsödhet ezek felépítése. A tesztek alapján a prototípus könnyedén képes fókuszt váltani különböző távolságra elhelyezett, aprócska objektumok közt. A rendszer folyadékpumpáló része egyelőre kézi erővel és irányítással működik, így nem túl praktikus, de már fejlesztés alatt áll a következő prototípus, amely elektromos jelek hatására alakot váltani képes polimerből készül.

Az újítás különösen jól használható lesz az orvosi képalkotásban, például laparoszkópiák során, amikor az orvos vágás nélkül (vagy minél kisebb vágással), egy apró kamera segítségével igyekszik minél többet megvizsgálni a páciens problémás testi régióiból. A jelenleg erre használatos lencsék nagy látószögűek ugyan, de a mélyérzékelést nem teszik lehetővé, vagyis nem lehetséges megkülönböztetni a képen a közelebb és távolabb elhelyezkedő objektumokat. Ez az újfajta lencse révén megoldható lenne, így az orvos végre térben látná a problémás részeket, és vizsgálat közben a kamera mozgatása nélkül tudna ráközelíteni az egyes részletekre is.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward