Az ecetmuslicákban diétával kezelhetők az időskori memóriazavarok

A poliaminokban gazdag táplálék helyreállította az idős egyedek emlékezőképességét. Hogy emberekben is hatásos lehet-e a módszer, azt egyelőre nem lehet tudni, de az eddigi eredmények kétségkívül biztatóak. 

Az ecetmuslicákban diétával kezelhetők az időskori memóriazavarok

Ahogy az emberek többsége, az ecetmuslicák is feledékenyebbek lesznek, ahogy idősödnek. Egy új kutatás eredményei szerint azonban esetükben az időskori memóriazavarok poliaminokban gazdag diétával leküzdhetők. Azt egyelőre nem tudni, hogy emberekben is hasonlóan hatásos lehet-e a módszer, de az eredmény kétségkívül biztató lehetőséget nyújt a probléma új szempontú megközelítésére.

A poliaminok apró, szerves molekulák, amelyek kulcsfontosságúak a sejtek túléléséhez és növekedéséhez, a szervezet által előállított mennyiségük azonban a kor előrehaladtával jelentősen lecsökken. Jónéhány, egyébként is „egészségesnek” titulált élelmiszer tartalmaz nagyobb mennyiségben poliaminokat, ilyenek például a búzacsíra és a különféle szójakészítmények. Japán kutatók 2009-ben igazolták, hogy nattōt (tradicionális japán reggeli étel, amely szójababból készül) fogyasztva növelhető az emberi szervezet poliaminszintje.

Elviekben tehát elképzelhető, hogy ha az emberek esetében is ugyanolyan hatásosak az időskori memóriazavarok leküzdésére a poliaminok, a probléma könnyen kezelhető lehet. A tényleges terápiára persze feltehetően egy darabig még várni kell, de a kezdetek nagyon ígéretesek.

Más kutatások már igazolták, hogy poliaminok szedésével meghosszabbítható az ecetmuslicák, illetve egyes férgek és penészgombák élettartama. A jelek szerint az anyag külső adagolásával megállítható a sejtek egyes „karbantartó” folyamatainak időskori lelassulása. Azt azonban mindeddig senki sem tudta igazolni, hogy az emlékezési zavarok is enyhítődnek ennek következtében.

A Berlini Szabadegyetem kutatói ezért érdekes kísérletbe kezdtek. Első lépésként úgy idomítottak ecetmuslicákat, hogy azok egy bizonyos szagot enyhe áramütéssel asszociáljanak. A fiatal egyedek hamar megtanulták a leckét, és a szagot elkerülve hosszú órákig képesek voltak elkerülni a sokkolást is. Az idősebb ecetmuslicáknak jóval több idő kellett a tanuláshoz, amikor azonban poliaminokban gazdag diétára fogták őket a kutatók, a korkülönbségből korábban adódó eltérések gyakorlatilag megszűntek: az idősebbek egyedek ugyanolyan gyorsan tanultak és ugyanolyan eredményesen azonosították a fenyegető szagot, mint ifjú társaik.

Más, hasonló kísérletek révén azt is sikerült igazolni, hogy az ecetmuslicák memóriája valóban javult a poliaminok hatására, és nem egyszerűen azért lettek jobbak az elektrosokk elkerülésében, mert általános egészségi állapotuk jobbá vált. A következő lépésben a kutatócsoport azt igyekszik majd igazolni, hogy a poliaminokban gazdag diéta egerekben és emberekben is hasonló hatást vált ki.

Tesztek

{{ i }}
arrow_backward arrow_forward
{{ content.commentCount }}

{{ content.title }}

{{ content.lead }}
{{ content.rate }} %
{{ content.title }}
{{ totalTranslation }}
{{ orderNumber }}
{{ showMoreLabelTranslation }}
A komment írásához előbb jelentkezz be!
Még nem érkeztek hozzászólások ehhez a cikkhez!
Segíts másoknak, mond el mit gondolsz a cikkről.
{{ showMoreCountLabel }}

Kapcsolódó cikkek

Magazin címlap arrow_forward