Shop menü

AZ AMD STRIX POINT HALO APU-I 16 DARAB ZEN 5-ÖS CPU MAGGAL ÉS 40 CU TÖMBBEL SZERELT IGPU-VAL ÉRKEZHETNEK

Az újdonságok 2025 folyamán jelenhetnek meg, de a Strix Point sorozat tagjai előbb, már az idei év folyamán tiszteletüket tehetik a piacon.
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Víg Ferenc (J.o.k.e.r)
Az AMD Strix Point Halo APU-i 16 darab ZEN 5-ös CPU maggal és 40 CU tömbbel szerelt iGPU-val érkezhetnek

Az AMD műhelyében két különleges APU sorozat készül, amelyek érkezéséről elég régóta pletykálnak, a napokban viszont megerősítést nyert, tényleg érkeznek az újdonságok, azok ugyanis felbukkantak az AMD ROCm szoftverben, ami egy nyílt forráskódú, GPU alapú számítási feladatokra használatos megoldás. A patchek jóvoltából rögtön két kódnévre is fény derült, amelyek közül az egyik a GFX1150, míg a másik a GFX1151, ezek mindketten a Strix sorozatot erősítik. Ezzel egy időben arra is fény derült, hogy a Strix Point mellett egy felsőkategóriás Strix Halo APU sorozat is érkezik, méghozzá igen komoly tűzerővel.

Galéria megnyitása

A Strix Point lapkát STRIX1 jelöléssel találhatjuk meg a frissítésekben, vagyis ugyanazt a nevezéktant használja az újdonság esetében, mint amit a Phoenix APU egységeknél, ott a PHOENIX1 van érvényben. A Strix Point APU egységek a tervek szerint a következő generációs noteszgépek fedélzetén kaphatnak helyet, elsősorban a kereskedelem fő áramába szánt termékekben, míg a Strix Halo már egy igazi különlegesség lesz, sok processzormaggal és erős iGPU-val, azaz az Apple M sorozatú SoC egységei ellen szállhat harcba.

Galéria megnyitása

Mindkét esetben ZEN 5 architektúra köré épülő processzormagokra, illetve RDNA 3.5-ös architektúrára támaszkodó iGPU-ra számíthatunk, de ezzel egy időben a RYZEN AI támogatást biztosító NPU is frissül, az ugyanis az XDNA2 architektúrát használhatja majd. Az új NPU várhatóan jelentős teljesítménynövekedést hoz mind a Phoenix, mind pedig a nemrégiben bejelentett Hawk Point APU egységekhez képest, így 10 TOP/s és 16 TOP/s helyett immár 45-50 TOP/s-os számítási teljesítményre számíthatunk.

Processzormagok terén a Strix Point vegyesen alkalmazza a ZEN 5 és a ZEN 5c architektúrát: előbbi köré 4, utóbbi köré 8 processzormag épül, azaz 12 maggal rendelkező dizájnról beszélhetünk. Az RNA 3.5 alapú iGPU ebben az esetben maximum 16 CU tömbbel rendelkezhet, maga az APU pedig a 28 W és az 54 W közötti TDP keretet veheti célba. A lapka monolitikus felépítéssel érkezhet, vagyis egyetlen szilícium lapka köré épülhet.

Galéria megnyitása

A Strix Halo már sokkal komolyabb teljesítményt kínálhat, ugyanis maximum 16 darab ZEN 5 alapú processzormaggal érkezhet, amelyekhez maximum 40 CU tömbbel ellátott RDNA 3.5 alapú iGPU is társulhat. Az iGPU ebben a tekintetben több erőforrást kap, mint az érkező Radeon RX 7600 XT, teljesítmény terén azonban korlátozott lesz a mozgástere, ugyanis egyrészt az APU egység TDP kerete limitált, másrészt a rendszermemória sávszélessége is negatívan hat a teljesítményre. Az új APU egység várhatóan 55 W és 120 W közötti TDP kerettel rendelkezhet majd.

A Strix Point már akár idén debütálhat, talán valamikor az év közepe felé. A Strix Halo ezzel szemben majd csak valamikor később, jó eséllyel 2025 elején mutatkozhat be. Utóbbi a felsőkategóriás kompakt asztali számítógépek piacán rúghat labdába, ütőképes iGPU teljesítménnyel.

Neked ajánljuk

    Tesztek

      Kapcsolódó cikkek

      Vissza az oldal tetejére